Μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών στα χέρια της Αστυνομίας

Μεγάλο και οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης παράνομων μεταναστών, από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Αττικής, με την συνδρομή και του Λιμενικού Σώματος, μετά από πολύμηνες έρευνες.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί στην Ελλάδα, και ειδικότερα στην Αττική και στην Ρόδο, 14 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ μέσω Ιντερπόλ αναζητούνται άλλα τουλάχιστον 14 άτομα στην Τουρκία, το Βέλγιο και την Γερμανία.

Στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν ένα ιστιοφόρο σκάφος και ένα ταχύπλοο, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την μεταφορά των αλλοδαπών.

Από την αστυνομική έρευνα μέχρι στιγμής έχουν εξακριβωθεί δέκα μεταφορές μεταναστών με τα πλωτά μέσα από την Τουρκία στην Ελλάδα και στη συνέχεια η προώθηση τους στην Ιταλία, μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Σε ότι αφορά τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, εξακριβώθηκε από παρακολουθήσεις ότι μέλη της οργάνωσης στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, συγκέντρωναν αλλοδαπούς, που επιθυμούσαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας και τους προωθούσαν στα τουρκικά παράλια. Από εκεί, με σκάφη της οργάνωσης (ιδιόκτητα ή μισθωμένα) τους προωθούσαν είτε σε νησιά του Αιγαίου και ιδίως στην Ρόδο, την Κω και τη Μυτιλήνη, είτε απευθείας στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Οι αμοιβές που απαιτούσαν οι δράστες για την παράνομη έξοδο ή είσοδο, από και προς τη χώρα μας, κυμαίνονταν ανάλογα με τη διαδρομή, τον τελικό προορισμό και την ηλικία των προσώπων, ενώ η καταβολή των χρημάτων γινόταν πάντοτε σε μετρητά. Ξεκινούσαν από 1.200 ευρώ το άτομο, όταν προορισμός ήταν κάποιο νησί του Αιγαίου και έφθαναν τα 2.500 ευρώ, όταν προορισμός ήταν η Αθήνα, ενώ για τα παιδιά απαιτούσαν το μισό χρηματικό ποσό.

Από τους 14 συλληφθέντες, οκτώ είναι Έλληνες, πέντε Σύροι και ένας Ιρακινός.