Πώς μεγάλος εκπαιδευτικός όμιλος εξαπατούσε το ΙΚΑ

Μεγάλη αναταραχή έχει προκληθεί στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης μετά την αποκάλυψη για απάτες εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με δημοσίευμα του tovima.gr.

Πρόκειται για διοκτήτες ιδιωτικών ΙΕΚ, οι οποίοι παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για βαριά κακουργήματα, γεγονός που σοκάρει αλλά και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους νέους που ενδιαφέρονται να εγγραφούν σε αντίστοιχα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για το κακούργημα, λόγω χρήσης πλαστών στοιχείων ασφαλιστικής ενημερότητας και για σειρά άλλες οικονομικές και φορολογικές παραβάσεις κατά των εκπροσώπων του εκπαιδευτικού ομίλου ΙΕΚ Ξυνή. Η διοίκηση του ΙΚΑ αναμένεται να σύρει ενώπιον της δικαιοσύνης και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες του ίδιου χώρου.

Σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που έφερε στο φως “Το Βήμα”, αφορά τη διάπραξη αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα με την επιβαρυντική περίπτωση των ιδιαίτερων τεχνασμάτων και καταγράφει τις λεπτομέρειες απάτης εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του ΙΚΑ.

Ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος προσφεύγει στη Δικαιοσύνη καταγγέλλοντας τις κομπίνες που έστηναν οι ιδιοκτήτες των ΙΕΚ και οι οποίες αφορούν την εικονική ασφάλιση προσώπων σε εταιρείες, οι οποίες ήταν αδρανείς επιχειρηματικά και την πτώχευση των εταιρειών αυτών στη συνέχεια.

Η μηνυτήρια του κυρίου Σπυρόπουλου, κατατέθηκε ήδη στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στρέφεται κατά 22 ατόμων εκπροσώπων του ΙΕΚ Δομή, οι οποίοι κατηγορούνται ότι ζημίωσαν το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με το ποσόν των 6.337.402,43 ευρώ.

Ο διοικητής του Ιδρύματος διευκρινίζει τον τρόπο με τον οποίο πολλοί επιχειρηματίες έβρισκαν δήθεν νόμιμο τρόπο ώστε να αποφεύγουν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς προσλάμβαναν προσωπικό που ασφάλιζαν σε εικονικές εταιρείες, τις οποίες στη συνέχεια οδηγούσαν σε πτώχευση.

Οι δράστες ίδρυαν σειρά εταιρειών, στη συνέχεια ασφάλιζαν τους εργαζομένους σε εκείνες που δεν είχαν επιχειρηματική παρουσία και τις οποίες είχαν προαποφασίσει να οδηγήσουν σε πτώχευση.

Η μηνυτήρια αναφορά αναφέρει ακόμη ότι “όταν ανακαλύπτονταν ίχνη της τελούμενης απάτης, οι μεν εταιρείες της πρώτης ομάδας εταιρειών μεταβίβαζαν την επιχείρησή τους κατά την έννοια του άρθρου 479 Α.Κ. (άδεια λειτουργίας, εγκαταστάσεις, εξοπλισμό κλπ.) σε άλλες εταιρείες της ίδιας ομάδας, ενώ οι ανενεργές εταιρείες της δεύτερης ομάδας πτώχευαν, οι δε φερόμενοι ως εργαζόμενοι σε αυτές υπάλληλοι προσλαμβάνονταν από άλλες εταιρείες της ίδιας ομάδας ούτως ώστε να συνεχίσουν τις απατηλές δραστηριότητές τους”.