Έληξε με επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ η επανακατάληψη της βίλα Αμαλία

Υπό κατάληψη βρέθηκε και πάλι η βίλα Αμαλία στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Χέυδεν, από αντιεξουσιαστές, οι οποίοι κατάφεραν να εισβάλλουν και πάλι στο κτίριο, πιάνοντας στον ύπνο την ΕΛ.ΑΣ.

Οι 102 προσαγωγές από τα επεισόδια μετετράπησαν σε συλλήψεις. Ανάμεσα στα άτομα που εισέβαλαν στο χώρο και προχώρησαν σε κατάληψη του κτιρίου ήταν και ο γιος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας και υπεύθυνου πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος, Νίκου Βούτση.

Όλα ξεκίνησαν όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, 150 άτομα που φορούσαν κράνη και αντιασφυξιογόνες μάσκες επιτέθηκαν στη διμοιρία των ΜΑΤ, που ήταν έξω από το κτίριο για τη φύλαξή του.

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών, ωστόσο οι καταληψίες παρέμειναν μέσα στο κτίριο, όπου είχαν εγκαταστήσει μεγάφωνα καλώντας σε συγκέντρωση έξω από τη βίλα.

Τελικά, η αστυνομία απομάκρυνε τους καταληψίες, οι οποίοι προσήχθησαν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ), χωρίς να προβάλουν αντίσταση.

Σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία και θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πώς ξεκίνησαν όλα

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις και αρχικά έκαναν χρήση χημικών και δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους καταληψίες, ενώ αρκετές κλούβες βρέθηκαν σταθμευμένες έξω από τη βίλα Αμαλία. Λίγο αργότερα έλαβε χώρα νέα επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, με αρκετούς αστυνομικούς να μπαίνουν εντός του κτιρίου και να βγάζουν τους καταληψίες, οδηγώντας τους στις κλούβες. Περίοικοι και αντιεξουσιαστές που θέλησαν να δείξουν αλληλεγγύη στους καταληψίες βρέθηκαν εκτός του κτιρίου και φωνάζαν συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Την ώρα που οι άνδρες των ΥΜΕΤ έβγαζαν τους καταληψίες και τους οδηγούσαν στις κλούβες, οι αντιεξουσιαστές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης και των αστυνομικών αρχών. Οι καταληψίες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Τα 40 περίπου άτομα, που ταμπουρώθηκαν στο κτίριο, ανήρτησαν πανό "Κατάληψη για πάντα". Οι καταληψίες μπήκαν στο κτίριο νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου αναρτήθηκε ανακοίνωση για την ανακατάληψη της Βίλας, που αναφέρει χαρακτηριστικά: "Σήμερα 9/1/2013 ανακαταλάβαμε τη Villa Amalias δίνοντας τέλος στο καθεστώς ανομίας στο οποίο βρισκόταν από τις 20/12/2012.Η Villa Amalias βρίσκεται και πάλι στα χέρια του κόσμου της αντίστασης. Δίπλα στους εργάτες, τους ανέργους, τους αστέγους, ντόπιους και μετανάστες, τους αγωνιστές. Σταθερό ανάχωμα απέναντι σε ένα καθεστώς μόνιμης έκτακτης ανάγκης που στόχο του έχει να επιβάλλει το σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Στον καιρό του μνημονιακού κανιβαλισμού με συνέπεια-συνέχεια και πείσμα παίρνουμε πίσω αυτά που μας ανήκουν.

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ"

Υπενθυμίζεται ότι στις 20 Δεκεμβρίου η Aστυνομία είχε προχωρήσει στην εκκένωση του κτηρίου, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη.

Κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η ανακατάληψη του κτιρίου. Ο Α. Γεωργιάδης δεν δίστασε να κατονομάσει ως υπεύθυνο για την ανακατάληψη τον Πάνο Σκουρλέτη του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι ο αρχηγός των καταληψιών.