Επιστρέφουν σπάνια αρχαία νομίσματα από την Ελβετία

Ένα σπάνιο εύρημα ήρθε στα χέρια των ελληνικών αρχών καθώς με απόφαση της Εισαγγελίας Ζυρίχης κατασχέθηκαν πριν από λίγες ημέρες για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου 118 αρχαία νομίσματα ιδιαίτερα μεγάλης αξίας του 5ου και 4ου π.Χ. Αιώνα, τα οποία είχαν εντοπιστεί από το Νοέμβριο του 2011 στην κατοχή Βέλγου υπηκόου, μόνιμου κατοίκου Χαλκιδικής, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης.

Οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν ότι τα νομίσματα είναι προϊόν λαθρανασκαφής από τη Βόρεια Ελλάδα.

Τα 118 νομίσματα βρέθηκαν επιμελώς κρυμμένα μέσα σε θήκη CD στις αποσκευές του Βέλγου ώστε να μην γίνουν αντιληπτά από τις τελωνειακές αρχές και ακολούθως δεσμεύτηκαν από το τελωνείο της Ελβετίας.

Η υπόθεση άρχισε να περιπλέκεται και εξελίχθηκε σε δικαστικό θρίλερ, όταν στη συνέχεια το ελβετικό δευτεροβάθμιο ποινικό δικαστήριο ανέλαβε την υπόθεση, ενώ καταδίκασε το Βέλγο για παραβίαση του ελβετικού νόμου περί πολιτιστικών αγαθών. Όπως απεφάνθη τον Ιούλιο του 2012 έπρεπε να του αποδοθούν τα 118 νομίσματα, έχοντας αμφιβολίες για την παράνομη εισαγωγή τους στην Ελβετία.

Με βάση την ελβετική απόφαση ήταν θέμα ημερών τα ευρήματα να περιέλθουν και πάλι στην κατοχή του Βέλγου και στη συνέχεια να πωληθούν σε τρίτους με απρόβλεπτες συνέπειες για τον μετέπειτα εντοπισμό τους. Στο υπουργείο Πολιτισμού, στην ελληνική πρεσβεία στη Βέρνη, στην Ιντερπόλ Αθήνας και στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης σήμανε αμέσως συναγερμός. Λόγω του κατεπείγοντος και της σπουδαιότητας της υπόθεσης κρίθηκε αναγκαίο να διοριστεί νομικός παραστάτης για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία.

Με συντονισμένες ενέργειες που κατέλειξαν σε αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων, το Ελληνικό Δημόσιο κατόρθωσε στις αρχές Οκτωβρίου να πετύχει προσωρινή απόφαση δέσμευσης των νομισμάτων, ενώ πριν από λίγες ημέρες η Εισαγγελία Ζυρίχης επικύρωσε την κατάσχεση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα δικαστικής συνδρομής που υπεβλήθη από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας.

Ο δρόμος για τον επαναπατρισμό των νομισμάτων έχει ήδη ανοίξει. Εάν ο Βέλγος επιστρέψει οικειοθελώς τα νομίσματα στην Ελλάδα, η διαδικασία στην Ελβετία θα ολοκληρωθεί. Εάν ασκήσει ένδικα μέσα, τότε η υπόθεση θα κριθεί στα δικαστήρια κάτι που αναμένεται να χρειαστεί αρκετό χρόνο.

Ο δικηγόρος Αθηνών και Ελβετίας, Ηλίας Μπίσιας, στον οποίο ανατέθηκε η εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελβετία ανέφερε: “Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα έκβαση της υπόθεσης καθώς και από τη συνεργασία μας με τις ελβετικές αρχές. Κατορθώσαμε με ισχυρές αποδείξεις να τεκμηριώσουμε ενώπιον της Εισαγγελίας Ζυρίχης την ελληνική προέλευση των νομισμάτων, την παράνομη εξαγωγή τους από τη χώρα μας και εν τέλει επιτύχαμε την κατάσχεσή τους ως προϊόν εγκλήματος. Η υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ευελπιστούμε ότι ο Βέλγος υπήκοος θα συναινέσει το συντομότερο στην άνευ όρων επιστροφή των νομισμάτων στην Ελλάδα και έτσι θα αναγνωρίσει έμπρακτα, ότι τα μνημεία αυτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ανήκουν αποκλειστικά στην Ελλάδα και σε κανέναν άλλο”.

Ο Βέλγος υπήκοος υποστηρίζει ότι τα νομίσματα βρέθηκαν νόμιμα στην κατοχή του ύστερα από αγορά που πραγματοποιήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ισχυρισμοί του δεν φάνηκε να πείθουν την Εισαγγελία Ζυρίχης, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο Βέλγος έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν για αρχαιοκαπηλία.

Για την υπόθεση, η εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει ασκήσει ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά του Βέλγου υπηκόου για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων και διεξάγεται τακτική ανάκριση από την 3η ειδική ανακρίτρια του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.

Παρακαλούμε περιμένετε ...