Αρχιφύλακας και απόστρατος λιμενικός σε σπείρα διακίνησης μεταναστών

Για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, για παραβάσεις της νομοθεσίας για την είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική Επικράτεια και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος δύο συνταξιούχων ναυτικών - 67 και 52 ετών-, μίας 42χρονης τραπεζικής υπάλληλου, ενός 50χρονου αρχιφύλακα, που υπηρετεί στα ΜΑΤ, και ενός 50χρονου απόστρατου αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος.

Η δικογραφία περιλαμβάνει δύο ακόμα ονόματα Σύρων αδελφών -45 και 48 ετών- οι οποίοι αναζητούνται, καθώς έχουν ταυτοποιηθεί για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική οργάνωση και την εμπλοκή τους στην παράνομη δραστηριότητά της, ενώ κατηγορούνται επιπλέον για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων τους τελευταίους οκτώ μήνες διερευνούσε τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας εμπλέκονταν συστηματικά στη διακίνηση λαθρομεταναστών: Διευκόλυναν την είσοδο στην χώρα μας μεγάλου αριθμού παρανόμων λαθρομεταναστών από την Τουρκία, με σκάφη μέσω θαλάσσης, και στη συνέχεια τους διακινούσαν οδικώς, με λεωφορεία και επικαθήμενα φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων, προς διαφόρους προορισμούς - περιοχές της χώρας, αλλά και προς άλλες χώρες της Ευρώπης.

Για κάθε λαθρομετανάστη η εγκληματική οργάνωση λάμβανε ως αμοιβή το ποσό των 2.000 - 3.000 ευρώ. Όπως προέκυψε, τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκομίσει υψηλά χρηματικά ποσά, που προέρχονταν από τη συστηματική παράνομη δραστηριότητά τους, τα οποία στη συνέχεια νομιμοποιούσαν μέσω διαδικασιών ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Όπως διαπιστώθηκε κατά την προανάκριση, τα μέλη του εγκληματικού δικτύου αποβίβαζαν τους προερχομένους από τα παράλια της Τουρκίας μετανάστες σε παράκτιες περιοχές της Χαλκιδικής ή της Μαγνησίας. Στη συνέχεια τους μετέφεραν οδικώς, με λεωφορεία ή φορτηγά μεταφοράς εμπορευμάτων με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Σε άλλες περιπτώσεις επιβίβαζαν τους λαθρομετανάστες σε φουσκωτό σκάφος από τις παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, ιδίως την περιοχή του Καλού Νερού Μεσσηνίας, και αφού τους μετεπιβίβαζαν σε σκάφος, που έπλεε στα διεθνή ύδατα με φαινομενικό τουριστικό προορισμό τις δαλματικές ακτές της Κροατίας, τους αποβίβαζαν στα παράλια της Ιταλίας.

Ο 52χρονος συνταξιούχος ναυτικός προσδιορίζεται ως κεντρικός οργανωτής και ενεργούσε κατ' εντολή του 67χρονου επίσης συνταξιούχου ναυτικού, ο οποίος ήταν επιφορτισμένος με την προμήθεια και τη διάθεση των κατάλληλων σκαφών για τη μεταφορά των λαθρομεταναστών, καθώς και για τη διεκπεραίωση των απαραίτητων διαδικασιών.

Ο αρχιφύλακας λειτουργούσε ως προπομπός κατά τις μετακινήσεις των λαθρομεταναστών, εντός της ελληνικής επικράτειας, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος ύψους 2.000 ευρώ κάθε φορά. Ως οδηγός σε ΙΧΕ -διαφορετικά κάθε φορά- παρείχε κάλυψη σε περίπτωση αστυνομικών ελέγχων και για το σκοπό αυτό έφερε τη στολή του και υπηρεσιακό φορητό ασύρματο. Ο απόστρατος Αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος συμμετείχε ενεργά και παρείχε πληροφόρηση σχετικά με τους ελέγχους και τις περιπολίες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής καθώς και στην επιλογή του παράκτιου σημείου, από όπου θα πραγματοποιούνταν η μεταφορά και επιβίβαση των αλλοδαπών λαθρομεταναστών στα σκάφη του κυκλώματος. Ο 48χρονος Σύρος, ο οποίς και αναζητείται, αναλάμβανε την πλοήγηση των σκαφών, που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα για την παράνομη διακίνηση – προώθηση των λαθρομεταναστών.