Ανοίγει η υπόθεση του Αλβανού “συνεργού” των Πυρήνων

Οι ισχυρισμοί του Αλβανού Τζουλιάν Σινάνι, που συνελήφθη στα Τίρανα το Σάββατο 25 Ιανουαρίου για συμβόλαια θανάτου και τρομοκρατικές ενέργειες στην Ελλάδα, εξετάζονται όλο και στενότερα από τις ελληνικές Αρχές.

Το κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκεται στα Τίρανα και εξετάζει τον 28χρονο δραπέτη των φυλακών Τρικάλων, Ιλίρ Κούπα, έχει ανοίξει και τον φάκελο Σινάνι.

Συγκεκριμένα, ο Σινάνι, μετά από συνεννόηση με τις αλβανικές Αρχές, θα εξεταστεί το πρωί της Παρασκευής 31 Ιανουαρίου από το ελληνικό κλιμάκιο, προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον είναι αληθινά τα όσα λέει.

Ο Αλβανός κρατείται σε φυλακές της χώρας του και δήλωσε κατά την εξέτασή του από Αλβανούς αστυνομικούς, μετά τη σύλληψή του, ότι έχει διαπράξει πολλές πληρωμένες δολοφονίες στην Αλβανία και στην Ελλάδα, ενώ κάποια στιγμή ισχυρίστηκε ότι αυτός τοποθέτησε την βόμβα στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, τον Μάιο του 2010, η οποία αποδίδεται στην "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Ο Σινάνι χαρακτηρίζεται πληρωμένος δολοφόνος από τις αλβανικές Αρχές και κατηγορείται για τη δολοφονία τουλάχιστον δύο ατόμων στην Αυλώνα το 2012 και το 2013, και για κατασκευή βομβών. Οι Αρχές αναζητούν τρία ακόμη άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Οι αλβανικές Αρχές, δήλωσαν, σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι ανακάλυψαν και εξάρθρωσαν μια οργάνωση που εκτελούσε συμβόλαια θανάτου και καταζητούν τουλάχιστον 3 "προμηθευτές", καθώς συνέλαβε έναν άντρα ύποπτο για την τοποθέτηση βόμβας στο όχημα του Νομάρχη της Αυλώνας τον περασμένο Δεκέμβριο, τη στιγμή που προσπαθούσε να ανέβει σε αεροπλάνο στο αεροδρόμιο τον Τιράνων.

Τελευταία, σε όλη τη χώρα έχουν σημειωθεί σειρά από βομβιστικές επιθέσεις σε παγιδευμένα αυτοκίνητα. Η τελευταία σημειώθηκε την Τρίτη 28 Ιανουαρίου, όταν ανατινάχτηκε ένα αυτοκίνητο μάρκας Fiat, ιδιοκτησίας Ιταλού επιχειρηματία στα Τίρανα.

Από τις καταθέσεις του συλληφθέντα, προκύπτει ότι χρησιμοποιήθηκε ως κατασκευαστής βομβών εξ αποστάσεως, για την "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς", σε μια σειρά από επιθέσεις της οργάνωσης στην Ελλάδα.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, είναι επιφυλακτικοί για όσα λέει ο Τζουλιάν Σινάνι, επειδή, ενώ κατά την εξέτασή του έκανε λόγο αρχικά για πάνω από 40 δολοφονίες που έχει διαπράξει σε Αλβανία και Ελλάδα, στη συνέχεια ανέφερε άλλον αριθμό και κατέληξε σε περίπου είκοσι συμβόλαια θανάτου στην Ελλάδα.

Οι αστυνομικοί θεωρούν πιθανό ότι τα περισσότερα από αυτά που ισχυρίζεται ο Αλβανός κρατούμενος, είναι μυθοπλασίες, αλλά δεν αποκλείουν κάποια να έχουν βάση, επειδή για μία από τις δολοφονίες που αναφέρει ότι έχει διαπράξει στην Ελλάδα, από την έρευνα που έκαναν οι Αρχές σε ελληνικό έδαφος, υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να είναι αλήθεια τα όσα λέει.