Στο στόχαστρο η ομάδα “ΔΙ.ΑΣ” για τη Χρυσή Αυγή

Τελευταία στο στόχαστρο της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων βρίσκεται η ομάδα ΔΙΑΣ στο πλαίσιο των ερευνών για εξεύρεση εμπλεκομένων σε υποθέσεις της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι υπηρετούν στο αστυνομικό Σώμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ., η ΔΙΑΣ εμπλέκεται σε ποσοστό 12%, σύμφωνα με εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, με υποθέσεις κακοποίησης αλλοδαπών κατέχοντας τα σχετικά πρωτεία εντός του αστυνομικού σώματος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του vima.gr.

Διαρροές από το αρχηγείο της Αστυνομίας αναφέρονται στις στενές σχέσεις αστυνομικών με τη Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με πόρισμα της υπηρεσίας, το αναμένεται να παραδοθεί μέχρι τα μέσα της άλλης εβδομάδας. Στο ίδιο πόρισμα γίνεται αναφορά άμεσες σχέσεις του ακροδεξιού μορφώματος με ένστολους που υπηρετούν σε περισσότερες από 50 αστυνομικές υπηρεσίες.

Στα τελευταία στάδια βρίσκεται η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. για να υπάρξει εξυγίανση του αστυνομικού Σώματος από προσωπικό που σχετίζεται άμεσα με τη Χρυσή Αυγή, συμμετέχει σε ρατσιστικές επιθέσεις ή δεν διερευνά σχετικά περιστατικά.

Στη Μεσσηνία, όπου πραγματοποιήθηκε έρευνα δεν υπήρξαν σημαντικά ευρήματα. Μάλιστα φέρεται να υπήρξε προστριβή αξιωματικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. με αστυνομικό που είχε τραυματισθεί σε συμπλοκή με κακοποιούς και είχε βραβευθεί. Στον αστυνομικό βρέθηκε τατουάζ που «παρέπεμπε» - σύμφωνα με τους «αδιάφθορους» - σε σχέσεις με την ακροδεξιά οργάνωση. Ωστόσο ο ίδιος θεώρησε τον σχετικό έλεγχο «προσβλητικό» και δεν υπήρξε καμιά συνέχεια.

Επίσης μετά από έρευνα στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας βρέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών χωρίς αιτιολογημένη προέλευση, καθώς δεν είχε γίνει καταγραφή τους.

Από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων υπήρξε και έλεγχος στο Αστυνομικό Τμήμα Μεσσήνης όπου υπηρετεί και ένας εκ των πρώην υπευθύνων της φρουράς του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου. Παράλληλα ερευνήθηκε η στάση αστυνομικών στην πρόσφατη επεισοδιακή παρουσία της Χρυσής Αυγής στην εκδήλωση του Μελιγαλά.

Η έρευνα στηρίζεται στα κρούσματα βίας κατά αλλοδαπών που κατέγραψε ο Συνήγορος του Πολίτη, στα οποία η ομάδα ΔΙΑΣ κατέχει την πρώτη θέση με το προαναφερθέν ποσοστό (12%) και ακολουθεί το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα με ποσοστό 6%.