Κύκλωμα Ρομά: Ο Μαραντόνα, ο Παχύς Βενιζέλος, οι Πόρσε και τα συνθηματικά

Στο φως ο τρόπος που δρούσε η μεγαλύτερη εγκληματική σπείρα στα χρονικά της Ελλάδας

Της Μαρίας Ζαχαροπούλου

Στα πρότυπα της μαφίας δρούσε το κύκλωμα των Ρομά που έχει «χτυπήσει» δεκάδες σπίτια κάνοντας τζίρους εκατομμυρίων από τα κλοπιμαία. Οι αρχές κάνουν λόγο για μια δομημένη οργάνωση που δρούσε επί σειρά ετών και περνούσε από τον πατέρα στο γιο. Ένα άρτια οργανωμένο εγκληματικό δίκτυο , με ιεραρχική δομή και σαφήνεια στην κατανομή των ρόλων και στους κόλπους της τους «μετρ» του είδους για …σίγουρη επιτυχία.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, τα μέλη οργάνωναν τις επιχειρήσεις τους με κάθε λεπτομέρεια χρησιμοποιώντας συνθηματικά ονόματα και κωδικοποιημένες εκφράσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως χρησιμοποιούσαν για τις επικοινωνίες τους «πακιστανικά» κινητά και άφηναν τα δικά τους στο σπίτι απενεργοποιημένα εξασφαλίζοντας στο εαυτό τους ένα ιδιότυπο άλλοθι στην περίπτωση που η αστυνομία έφτανε σε αυτούς. Στο υλικοτεχνικό εξοπλισμό τους συμπεριλαμβάνεται ακόμη και μια συσκευή ασυρμάτου για να παρακολουθούν τις συχνότητες και επικοινωνίες της αστυνομίας τη στιγμή των διαρρήξεων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τους μέλη της συμμορίας φέρονται να τηλεφωνούσαν στην Άμεσο Δράση για να παραπλανούν τους αστυνομικούς με άλλα περιστατικά για τα οποία θα έπρεπε να παρέμβουν. Η γνωστή δημοσιογράφος Λίζα Δουκακάρου και η τραγουδίστρια Άννα Βίσση είναι δύο μόνο από τα θύματα της συμμορίας στην κατοχή της οποίας βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 600.000 ευρώ, χρυσές λίρες, φύλλα χρυσού και ράβδοι ασημιού , ένα οπλοστάσιο με πυροβόλα όπλα, φυσίγγια και μαχαίρια. πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, ποσότητες ναρκωτικών αλλά και μεγάλος αριθμός διαρρηκτών εργαλείων.

Τα ψευδώνυμα και τα συνθηματικά

Ψευδώνυμα όπως «Σέφκης», «Εισαγγελέας», «Άραπος», «Μαραντόνα», «Μάκης-Σατανάς», «Χειλάς – Ψηλός», «Νενές», «Χαζούλης», «Μπάμπης Φλου», «Ράμπος», «Πιν πιν», «Πόντικας», «Τζόλο», «Παχύς-Βενιζέλος» είναι μερικά μόνο από αυτά που χρησιμοποίησαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους τα μέλη της συμμορίας. Μάλιστα, έκαναν χρήση συγκεκριμένων συνθηματικών σε μια προσπάθεια να μην γίνεται αντιληπτό σε τι αναφέρονται κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους . Έτσι, όταν ήθελαν να πάνε για κλοπές έλεγαν συνθηματικά: «Πάμε για μπάλα ή πέντε επί πέντε», «Πάμε για δουλειά», «Πάμε βόλτα», «Μπουκί», «Πιριμάσκι» ενώ για τον ασύρματο χρησιμοποιούσαν τις λέξεις «Ράδιο», «Κασετόφωνο», «Μπασαλντο» και με την έκφραση «Έχω Έλληνα» εννοούσαν «έχω πληροφοριοδότη». Η λεία των ληστειών, σύμφωνα με τις αρχές , διοχετευόταν σε ένα καλοστημένο δίκτυο συνεργατών και στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκονται γνωστά χρυσοχοΐα στο Κολωνάκι και το Σύνταγμα, , καταστήματα εκτίμησης πολύτιμων λίθων στο κέντρο της Αθήνας και ενεχυροδανειστήρια σε όλη την Ελλάδα Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας που αριθμεί 160 σελίδες αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι: «Η απρόσκοπτη, μακροχρόνια και έντονα αποτελεσματική δράση τους προσέδωσε στις υπό εξέταση εγκληματικές οργανώσεις εξαιρετική φήμη στον χώρο του υποκόσμου με αποτέλεσμα ετερόκλητα κακοποιά στοιχεία να προσεγγίσουν μέλη τους προσφέροντας με το αζημίωτο πληροφορίας για πιθανούς στόχους».

Τα πανάκριβα αυτοκίνητα, η χλιδάτη ζωή και οι καταστροφές

Οι κατηγορούμενοι ζούσαν μέσα στη χλιδή, σε πολυτελείς μεζονέτες στη Δυτική Αττική και τη Θεσσαλονίκη και τόσο οι ίδιοι όσο και συγγενικά τους πρόσωπα είχαν στην κατοχή τους πολυτελή αυτοκίνητα. Άλλωστε , όπως εκτιμούν οι αρχές τα ακίνητα και το πανάκριβα αυτοκίνητα ήταν ένας τρόπος για να ξεπλένουν το «μαύρο χρήμα». Είναι χαρακτηριστικό πως κατασχέθηκαν περισσότερα από 60 πολυτελή αυτοκίνητα πολλά από τα οποία οι κατηγορούμενοι φέρονται να μεταβίβαζαν εικονικά σε ανυποψίαστα ή και ανύπαρκτα πρόσωπα. Ωστόσο, τα πανάκριβα αυτοκίνητα φαίνεται πως ήταν απλός το πάθος τους καθώς στις δεκάδες κλοπές που διέπραξαν χρησιμοποιούσαν πολλές φορές το ίδιο όχημα αλλάζοντας του το χρώμα με κατάλληλες μεμβράνες. Ενδεικτικό είναι πως, μόλις σε ένα μήνα, μέλη της σπείρας άλλαξαν τέσσερις φορές το χρώμα σε ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο που έπαιρναν στις «δουλείες» τους ενώ το CEAT LEON που χρησιμοποιούσαν, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στις διαρρήξεις τους είχε αλλάξει χρώμα 10 φορές!

Αίσθηση προκαλεί η εκδικητικότητα που έδειχναν τα μέλη της συμμορίας στα θύματά τους . Όπως αναφέρεται στη δικογραφία «οι κατηγορούμενοι κατά την κακοποιό δράση του, επιδίδονταν συστηματικά σε βανδαλισμούς, προκαλώντας μεγάλες υλικές ζημιές σε έπιπλα, μπανιέρες, πλακάκια κλπ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις άφηναν ακόμη και τις βρύσες ανοικτές προκειμένου να πλημμυρίσουν οι οικίες των θυμάτων τους. Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων ήταν η πλέον αποθαρρυντική εικόνα της λεηλασίας και της καταστροφής κατοικιών και χώρων εργασίας, η οποία επιβεβαιώνει τη διαφθορά χαρακτήρα, την αντικοινωνικότητα και τα ταπεινά ένστικτα που χαρακτηρίζουν τους αυτουργούς τους.»

Διάλογοι που …καίνε

Στους διαλόγους των μελών της σπείρας ,που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, διακρίνεται η προσπάθειά τους να μην προδοθούν από τις συνομιλίες τους.

Μ.Χ Μπορείς να μου βρεις άτομο να έρθει να τα δει τώρα γιατί είναι πολλά και καλά;

Α.Α: Που;

Μ.Χ.: Αθήνα

Α.Α.: Αθήνα ε, τι πράγματα είναι;

Μ.Χ.: Rolex, Cartier, Bulgari…

Κατηγορούμενος, μάλιστα, συνομιλώντας με φερόμενο ως συνεργό του ζητεί κανένα «μεροκάματο» για να φτιάξει η διάθεση του ενώ σε άλλο διάλογο οργανώνουν μια νέα ληστεία.

(...)

Σ.Δ: Έλα Μπιλ, τι κάνεις;

Μ.Β.: Τι να κάνω ρε. Άμα πας για κανένα μεροκάματο (κλοπή) πάρε με και εμένα γιατί είμαι χάλια .

Σ.Δ ναι βρε, το απόγευμα θα τα πούμε, εντάξει; Τώρα περιμένω να πάω για δουλειά(κλοπή) στέλνουν ένα YARIS ασημί, ξέρεις…

(...)

Ρ.Α :Ακούς; Δύο συζητήσεις να σου πω, πας; Ναι ή όχι; Έχω μία δουλειά με τσιγγάνους, ξέρω μία δουλειά να την κάνουμε.

Ρ.Σ: Έρχομαι να την κάνω αλλά δεν θέλω πολλά άτομα

Ρ.Α Το πολύ έξι άτομα, εσύ, εγώ ο Άλκης