Στάση εργασίας των δικηγόρων την ερχόμενη Τετάρτη

Στάση εργασίας των δικηγόρων την ερχόμενη Τετάρτη

Διαμαρτύρονται για την εν δυνάμει διεξαγωγή ποινικών δικών χωρίς συνήγορο υπερασπίσεως

Τη δίωρη στάση εργασίας από τις ποινικές δίκες των Εφετείων Κακουργημάτων, ΜΟΔ και ΜΟΕ την προσεχή Τετάρτη 21/3/2018 από 9:00 έως 11:00 αποφάσισαν οι δικηγόροι της Αθήνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την τροποποίηση του άρθρου 340 Κ.Π.Δ με τον Ν. 4509/2017 που, όπως λένε, «έχει ως αποτέλεσμα την εν δυνάμει διεξαγωγή ποινικών δικών χωρίς συνήγορο υπερασπίσεως».

Η απόφαση ελήφθη από το ΔΣ του ΔΣΑ σε συνεδρίαση κατά την οποία εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2018.

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΣΑ: 

Στη συνεδρίαση του  Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (15/3/2018) εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2018 κατά πλειοψηφία (19 υπέρ, 1 κατά, 3 «παρών» και 2 απόντες), ο οποίος είναι πλεονασματικός, κατά 200.000 ευρώ, συνυπολογιζομένων των παγίων.

Η μισθοδοτική δαπάνη μειώνεται κατά 120.000 ευρώ ετησίως περίπου.

Η συμμετοχή του ΔΣΑ στα έξοδα της Ολομέλειας μειώνεται κατά 100.000 ευρώ περίπου ετησίως.

Τέλος μειώθηκε η δαπάνη διαφόρων αναλωσίμων και υλικών κατά 20.000 ευρώ περίπου.

Περαιτέρω, αποφασίστηκε η μείωση της ετήσιας εισφοράς των πολυτέκνων συναδέλφων κατά 50% για το τρέχον έτος (2018). Το ΔΣ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει για την εισφορά των τριτέκνων στην προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ την Δευτέρα, 19.3.2018.

Ακολούθως, το Διοικητικό Συμβούλιο εξέφρασε την ομόφωνη αντίθεσή του στην τροποποίηση του άρθρο 340 Κ.Π.Δ με τον Ν. 4509/2017, που έχει ως αποτέλεσμα την εν δυνάμει διεξαγωγή ποινικών δικών χωρίς συνήγορο υπερασπίσεως. Στηλίτευσε την έναρξη εφαρμογής της προδήλως αντισυνταγματικής διάταξης από συγκεκριμένες δικαστικές συνθέσεις και μάλιστα σε δίκες που δεν ήταν πολυπρόσωπες και μακράς διάρκειας, και δη εν όψει του ότι η αιτηθείσα διακοπή οφειλόταν σε κώλυμα εγκυμοσύνης της αυτεπαγγέλτως διορισθείσας συνηγόρου υπεράσπισης.

Μετά από διαλογική συζήτηση, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα την αποστολή επιστολής στον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Πρόεδρο και την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον Προϊστάμενο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία θα εκφράζει την αντίθεση του σώματος απέναντι στην νέα αυτή κατάσταση που διαμορφώνεται, και θα τους ζητήσει να τοποθετηθούν υπεύθυνα επ΄ αυτού. Προς τούτο, αποφάσισε ομόφωνα την συμβολική δίωρη στάση εργασίας των δικηγόρων από τις ποινικές δίκες των Εφετείων Κακουργημάτων, ΜΟΔ και ΜΟΕ την προσεχή Τετάρτη 21/3/2018 από 9:00 έως 11:00.

Η ΕΔΕ απαντά στον ΔΣΑ

Υπεραμύνονται δικαστές και εισαγγελείς της εφαρμογής του άρθρου 340 ΚΠΔ κατά του οποίου βάλουν οι δικηγόροι καθώς, όπως λένε, " έχει ως αποτέλεσμα την εν δυνάμει διεξαγωγή ποινικών δικών χωρίς συνήγορο υπερασπίσεως". Σε ανακοίνωση της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες της αντιδράσεις του ΔΣΑ. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ακραία όριά του και είναι καθήκον όλων να προτείνουν άμεσα τρόπους επίλυσης του προβλήματος, προσαρμόζοντας την οπτική τους στις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και ξεπερνώντας νοοτροπίες προηγούμενων δεκαετιών» υπογραμμίζει η ΕΔΕ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Οι αντιδράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην εφαρμογή του άρθρου 340 ΚΠΔ είναι αδικαιολόγητες από κάθε άποψη. Αρχικά θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Δικαστήριο, στο οποίο γίνεται αναφορά, ορθά εφάρμοσε όπως είχε υποχρέωση τη συγκεκριμένη διάταξη, που μολονότι δεν μπορεί να λύσει από μόνη της το χρόνιο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης, ωστόσο συμβάλλει θετικά, με την κατάλληλη εφαρμογή της, στην κατεύθυνση αυτή. Στην κριθείσα υπόθεση που έδωσε την αφορμή για την διαμαρτυρία του Δ.Σ.Α. η δίκη είχε ήδη αναβληθεί στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας 10 φορές και η πράξη φέρεται τελεσθείσα τα έτη 2001-2003! Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε ολοκληρωθεί το Νοέμβριο του 2017 και απέμενε η πρόταση του εισαγγελέα και η αγόρευση της συνηγόρου υπεράσπισης. Αφού έγινε δεκτό το αίτημα για διακοπή της δίκης τον Ιανουάριο του 2018 λόγω κωλύματος της συνηγόρου και υπόμνηση ότι δεν μπορεί να διακοπεί εκ νέου η υπόθεση για τον ίδιο λόγο, υποβλήθηκε και πάλι το ίδιο αίτημα τον Μάρτιο του 2018. Το Δικαστήριο ορθά πράττοντας απέρριψε το αίτημα, προχώρησε στην εκδίκαση της υπόθεσης και ολοκλήρωσε την διαδικασία.

Οι τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης στάθηκαν αιτία πολλών καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος της Χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, συντελούν σε μεγάλο βαθμό στην αποθάρρυνση του πολίτη να προσφύγει στα Δικαστήρια και έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το ποινικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φτάσει στα ακραία όριά του και είναι καθήκον όλων να προτείνουν άμεσα τρόπους επίλυσης του προβλήματος, προσαρμόζοντας την οπτική τους στις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών και ξεπερνώντας νοοτροπίες προηγούμενων δεκαετιών.