Στο Συμβούλιο Εφετών η έκδοση των οκτώ στην Τουρκία

Στο Συμβούλιο Εφετών η έκδοση των οκτώ στην Τουρκία

Εξετάζεται το τρίτο κατά σειρά αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών

Το τρίτο κατά σειρά αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα στις 15 Ιουλίου 2016 και τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί για συμμετοχή στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, εξετάζει σήμερα το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Χθες μάλιστα η Αγκυρα έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, το οποίο καταγράφει τις κινήσεις τους λίγα λεπτά πριν φύγουν με ελικόπτερο για την Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία. Μάλιστα, κάποιοι απ' αυτούς φαίνονται να κρατούν όπλα.

Σε βάρος των οκτώ στρατιωτικών εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, προκειμένου να δικαστούν στην Τουρκία για οκτώ αδικήματα και συγκεκριμένα για απόπειρα κατάργησης της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή εμπόδιση να εκτελέσει την αποστολή της, απόπειρα κατάργησης της συνταγματικής τάξης, απόπειρα κατάργησης της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ή εμπόδισης να εκτελέσει την αποστολή της, συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση, απόπειρα δολοφονίας εκ προθέσεως, λιποταξία σε ξένη χώρα, κλοπή στρατιωτικού υλικού και πρόκληση φθοράς σε στρατιωτικό υλικό.

Σημειώνεται, ότι ο Άρειος Πάγος έχει απορρίψει την έκδοση και των οκτώ στη γειτονική χώρα, λόγω φόβων πως δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και ότι υπάρχει κίνδυνος βασανισμού τους. Και οι οκτώ παραμένουν υπό κράτηση στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού-Αχαρνών, καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις ασύλου που έχουν υποβάλει.