Οριστικά στο ΤΑΙΠΕΔ τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

Οριστικά στο ΤΑΙΠΕΔ τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

Απορρίφθηκε η αίτηση του Δήμου Αθηναίων

Το «πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας στη μεταβίβαση των 137 από τα συνολικά 228 διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού (προσφυγικά) στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας από το Ελληνικό Δημόσιο στο Ταμεία Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (507/2018 απόφαση) απέρριψε την αίτηση του Δήμου Αθηναίων, ο οποίος υποστήριζε πως έχει την κυριότητα των ακινήτων αναφέροντας πως αυτή υπάγεται στην αρμοδιότητα των πολιτικών δικαστηρίων, όπου, εάν επιθυμεί, μπορεί να προσφύγει ο Δήμος.

Επισημαίνεται στην απόφαση του ΣτΕ ότι από μόνη της η μεταβίβαση των ακινήτων αυτών στο ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς να εγκρίνεται οποιαδήποτε επέμβαση σε αυτά, αλλά και βασικά χωρίς να αποχαρακτηρίζονται από μνημεία, είναι νόμιμη και συνταγματική. Μόνο η μεταβολή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν συνεπάγεται την άρση της προστασίας του συνόλου του μνημείου, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκρότημα των διαμερισμάτων του προσφυγικού συνοικισμού στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, το οποίο βρίσκεται απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού, είναι χαρακτηρισμένο «νεότερο μνημείο»  από έτος 2003.

Παρακαλούμε περιμένετε ...