«Δεν είμαστε κατάσκοποι, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα»

«Δεν είμαστε κατάσκοποι, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα»

Τι δήλωσαν στην πρώτη τους κατάθεση οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν από τους Τούρκους στον Έβρο

Στη δημοσιότητα έδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τις καταθέσεις και τα ονόματα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, οι οποίοι συνελήφθησαν στον Έβρο τα ξημερώματα της Παρασκευής, αφού στη διάρκεια περιπολίας έχασαν τον προσανατολισμό τους με αποτέλεσμα να εισέλθουν σε τουρκικό έδαφος, στην περιοχή Καραγάτς,

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, στις πρώτες τους καταθέσεις οι δύο στρατιωτικοί δήλωσαν στις τουρκικές αρχές: «Δεν είμαστε κατάσκοποι. Χθες βγήκαμε σε περιπολία. Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι ήταν ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη φτάσαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι αξιωματικοί και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών».

Οι Έλληνες αξιωματικοί προφυλακίστηκαν στις φυλακές της Αδριανούπολης καθώς  ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε σε δίκη με τις κατηγορίες της «απόπειρας στρατιωτικής κατασκοπείας»και αυτήν της «εισόδου σε στρατιωτική απαγορευμένη ζώνη».

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας, Anadolu, μετέδωσε ότι τα κινητά των δυο Ελλήνων έχουν κατασχεθεί και εξετάζονται από τις τουρκικές αρχές καθώς φέρονται να περιέχουν φωτογραφίες και οπτικό υλικό από «ευαίσθητες στρατιωτικές περιοχές της χώρας (Τουρκίας)» που οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί «θα έστελναν σε ανωτέρους τους στην Ελλάδα».

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από πηγές που παρακολουθούν την επικοινωνία Αθήνας – Άγκυρας για το θέμα, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη μόνον με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης.

Τη Δευτέρα οι δικηγόροι τους θα ασκήσουν έφεση κατά της σημερινής απόφασης και θα περιμένουν να οριστεί δικάσιμος.

Tου θέματος έχει επιληφθεί και το υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.