Επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο

Επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας σε Αιγαίο και Κύπρο

Ένταση στα Ίμια μετά το επεισόδιο με τουρκική ακταιωρό και σκάφος του Λιμενικού - Φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ στέλνει η Ιταλία - Νέες παραβιάσεις του FIR Αθηνών από τουρκικά F-16

Στα ύψη έχει ανέβει το θερμόμετρο της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τις τελευταίες ώρες, μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στα Ίμια, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού.

Το χρονικό του επεισοδίου

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, η τουρκική ακταιωρός UMUT χτύπησε με την πλώρη το πλοίο ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος 090 «Γαύδος», με 27 άτομα πλήρωμα, που βρισκόταν σε περιπολία στην περιοχή των Ιμίων, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα του συμβάντος το σκάφος του Λιμενικού ήταν ακίνητο. Από το επεισόδιο δεν σημειώθηκε τραυματισμός.

Η τουρκική ακταιωρός μετά το συμβάν απομακρύνθηκε προς τα τουρκικά παράλια, ενώ το αρχηγείο Λιμενικού -και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων- ενημέρωσε άμεσα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, για το συμβάν.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού Λιμενικού Σώματος:

«Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το ΠΑΘ 090 «ΓΑΥΔΟΣ», που αποτελεί τη ναυαρχίδα του Σώματος και καλύπτει από τον Δεκέμβριο του 2015 επιχειρησιακές ανάγκες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, έχει ήδη φθάσει στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πειραιά, συγκεκριμένα στην Ελευσίνα, όπου βρίσκεται η ναυπηγοεπισκευαστική βάση του Λιμενικού. Εάν οι τεχνικοί του Λιμενικού κρίνουν ότι το σκάφος χρειάζεται δεξαμενισμό θα πρέπει στη συνέχεια να οδηγηθεί σε κάποιο ιδιωτικό ναυπηγείο.

Τουρκικά σκάφη περικύκλωσαν τα Ίμια

Σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής βρίσκονται συνεχώς γύρω από τα Ίμια και μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα όπως αναφέρουν Έλληνες ψαράδες που βρίσκονται στην περιοχή.

Τουλάχιστον τρία τουρκικά σκάφη βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην περιοχή, όπως δείχνει και ο διαδραστικός χάρτης που δημοσιεύει η ιστοσελίδα marinetraffic που δίνει σε πραγματικό χρόνο το σημείο που βρίσκονται τα πλοία που κινούνται στις θάλασσες. Πρόκειται για το TCSG 61, TCSG 313 και το TCSG UMUT. Το τελευταίο είναι ένα αρκετά μεγάλο σκάφος που πλησιάζει το μέγεθος μικρής φρεγάτας ή κορβέτας.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτά των Ιμίων βρίσκονται δύο σκάφη της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Στην ευρύτερη περιοχή κινείται και το περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος».

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με πρωτοβουλία του τελευταίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναφερόμενος στο χθεσινό περιστατικό στα Ίμια, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας.

Τέλος, συζητήθηκε και η κατάσταση που αφορά στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός επεσήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Έντονη αντίδραση από το ΥΠΕΞ

Σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία προχώρησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με το επεισόδιο στα Ίμια, ενώ κλήθηκε στο υπουργείο ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει:

"Σχετικά με το χθεσινό περιστατικό εμβολισμού Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων, από τουρκική ακταιωρό, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης κ. Δημήτριος Παρασκευόπουλος, προέβη σήμερα σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Παράλληλα, κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, από τον Γενικό Διευθυντή Πολιτικών Υποθέσεων, ο Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα.

Επικίνδυνα συμβάντα σαν αυτό, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, είναι αποτέλεσμα της κλιμακούμενης και προκλητικής συμπεριφοράς που επιδεικνύει αυξημένα τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία.

Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις πράξεις που δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Πράξεις που υπονομεύουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, που η Ελλάδα προασπίζεται και θα συνεχίσει να προασπίζεται".

Ένταση και στην κυπριακή ΑΟΖ

Εν τω μεταξύ, τεταμένη παραμένει η ατμόσφαιρα και στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου της ιταλικής ΕΝΙ από τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ έπλεε προς το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ για γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά».

Ενώ το πλοίο βρισκόταν στα ανοικτά των νοτιανατολικών ακτών της Κύπρου στην περιοχή του Κάβο Γκρέκο, το περασμένο Σάββατο, τα τουρκικά πολεμικά το κάλεσαν να αποχωρήσει από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι βρίσκεται σε ξένα χωρικά ύδατα.

Όπως αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Repubblica, η ιταλική κυβέρνηση στέλνει φρεγάτα στην κυπριακή ΑΟΖ, προκειμένου να προστατεύσει τη γεώτρηση από τυχόν τουρκικές παρεμβάσεις.

Πρόκειται για φρεγάτα η οποία συμμετέχει στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κυβερνήτης του πλοίου έλαβε εντολή να προσεγγίσει την κυπριακή ΑΟΖ και να είναι έτοιμος να δώσει βοήθεια στο γεωτρύπανο, αν χρειαστεί, σε συνεργασία με μία ελληνική και μία ισπανική φρεγάτα που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, αλλά να αποφύγει τυχόν εντάσεις με τουρκικά πολεμικά πλοία, καθώς η Ρώμη δεν θέλει να κλιμακώσει την κρίση.

Προκλητική δήλωση Ερντογάν

«Οι Έλληνες αιφνιδιάστηκαν για μία ακόμη φορά στα Καρντάκ (Ίμια)» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας το επεισόδιο στα Ίμια.

Επιπλέον, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο Τούρκος πρόεδρος σχολίασε πως «από τη αρχή είχαμε πει στην ελληνική πλευρά να μην κάνει τέτοια πράγματα και να μην μας βάλει σε μπελάδες. Να σταματήσουμε τις αψιμαχίες σε θάλασσα και αέρα». Πρόσθεσε δε πως το περιστατικό έληξε χωρίς προβλήματα. «Όταν δεν σταμάτησαν οι στρατιώτες μας έκαναν το καθήκον τους» σημείωσε επισημαίνοντας πως «τέτοια πράγματα συνέβησαν χθες το βράδυ. Τελείωσε χωρίς προβλήματα».

Παράλληλα, εξαπέλυσε και αυστηρή προειδοποίηση με αποδέκτες Ελλάδα και Κύπρο. «Προειδοποιούμε αυτούς που περνούν τη γραμμή στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος βήμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του έκανε, μεταξύ άλλων, αναφορά στις έρευνες υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τις βραχονησίδες στο Αιγαίο. Ο κ. Ερντογάν συγκεκριμένα είπε: «Κανείς να μη νομίζει ότι μας διαφεύγουν οι ευκαιριακές πρωτοβουλίες σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και οι έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου. Από εδώ προειδοποιούμε όσους ξεπερνούν τα όριά τους στην Κύπρο και το Αιγαίο να μην κάνουν λάθος υπολογισμούς».

Παραβιάσεις στο Αιγαίο

Εν τω μεταξύ, σήμερα 18 τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 52 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, σε βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα τουρκικά αεροσκάφη -δύο F-16 τα οποία πετούσαν σε σχηματισμό, έξι CN-235 και δέκα ελικόπτερα- προέβησαν επίσης σε 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Τα τουρκικά F-16 ήταν οπλισμένα.

Τα παραπάνω αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.