Δικαιώθηκε για το όνομα το Jason-Αντιγόνη

Δικαιώθηκε για το όνομα το Jason-Αντιγόνη

Το δικαστήριο του επέτρεψε να προσθέσει όνομα στην ταυτότητα αλλά όχι να αφήσει κενό το πεδίο του φύλου

«Νενικήκαμεν». Με αυτη τη λέξη πανηγυρίζει στην ιστοσελίδα του στο Facebook το Jason-Αντογόνη, ο φοιτητής που έγινε γνωστός από τον αγώνα του για τη διαγραφή φύλου από την ταυτότητα για τα μη-δυαδικά πρόσωπα.

Το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου δέχτηκε την Δευτέρα το αίτημα του για τη μεταβολή ονόματος στην ταυτότητα και όλα τα επίσημα έγγραφα από Ιάσων σε «Ιάσων-Αντιγόνη», ως «non - binary» άτομο.

Ωστόσο, δεν μπορεί να διαγράψει το φύλο από την ληξιαρχική πράξη γέννησής του, όπως είχε αιτηθεί, καθώς το δικαστήριο επικαλέστηκε την «έλλειψη σχετικού θεσμικού πλαισίου ατόμων μη κατατασσόμενων σε διακριτή περίπτωση μη-δυϊκής ταυτότητας φύλου (τρίτη καταχώρηση φύλου)». Για τον λόγο αυτό θα προχωρήσει σε έφεση.

Ο δικηγόρος του φοιτητή,  Βασίλης Σωτηρόπουλος, έγραψε στο Facebook: «Σήμερα προστέθηκε ακόμη μια ψηφίδα στο παζλ της ελευθερίας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αναγνωρίζεται δικαστικά η έννοια του non binary ατόμου και διατάζεται ο Ληξίαρχος να διορθώσει το όνομα σε "Ιάσων - Αντιγόνη".

Σημειωτέον ότι η υπόθεση δικάστηκε με την νομοθεσία που ίσχυε πριν τον Ν.4491/2017, καθώς το δικόγραφο κατατέθηκε τον Ιούνιο 2017, δηλαδή πριν ψηφιστεί ο νόμος για την Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου. Για το σκέλος του αιτήματος που απορρίφθηκε (δηλαδή την απάλειψη του φύλου του αιτούντος) προχωράμε σε έφεση».