Κατέρρευσε το γεφύρι της Ζίτσας

Κατέρρευσε το γεφύρι της Ζίτσας

Το Θεογέφυρο είχε χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος από το 1991

Ένα από τα σπάνια μνημεία της φύσης και χαρακτηρισμένος αρχαιολογικός χώρος από το 1991, το Θεογέφυρο, αποτελεί παρελθόν. Ο μοναδικός θησαυρός κι ένα από τα αξιοθέατα στην περιοχή της Ζίτσας, κατέρρευσε. Επί τόπου βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών για την πρώτη αυτοψία, ενώ έχει σημάνει συναγερμός τόσο στην Περιφέρεια Ηπείρου όσο και στο Δήμο Ζίτσας όπως αναφέρει το epiruspost.gr.

Το «Θεογέφυρο» ήταν ένα τοξωτό πέτρινο γεφύρι με πλάτος 3 με 4 μέτρα και ύψος 20 μέτρα, που αποτελεί μοναδικό δημιούργημα της φύσης. Από κάτω του ρέει ο ορμητικός Καλαμάς, ο μεγαλύτερος ποταμός της Ηπείρου με μήκος 115 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, κάποια γυναίκα άφησε το νεογέννητο παιδί της και διέσχισε το ποτάμι, μέσω ξύλινης γέφυρας για να επισκεφτεί κοντινό μοναστήρι. Τότε, ξέσπασε καταιγίδα, ο ποταμός φούσκωσε και παρέσυρε την ξύλινη γέφυρα. Η γυναίκα παρακάλεσε τον Θεό να τη βοηθήσει να επιστρέψει εγκαίρως στο παιδί της για να το ταΐσει. Ξαφνικά, τα νερά υποχώρησαν και σχηματίστηκε γεφύρι, το οποίο ονομάστηκε από τους ντόπιους «γεφύρι του Θεού».

Σύμφωνα με έναν άλλο θρύλο, ένας βράχος αποκολλήθηκε ύστερα από σεισμό και σφήνωσε στο πιο στενό σημείο της χαράδρας, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί το πέτρινο γεφύρι.

Μετά την κατάρρευση του, λόγω μεγάλης καθίζησης στην κοίτη του ποταμού Θύαμι (Καλαμά), ο Δήμος Ζίτσας προχώρησε άμεσα στην ενημέρωση των αρμοδίων προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες της επόμενης ημέρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στην ανακοίνωση του ο Δήμος Ζίτσας αναφέρει:

«Το μοναδικού κάλους φυσικό μνημείο του Δήμου Ζίτσας το Θεογέφυρο, δεν άντεξε στη μανία της φύσης και το πρωί της Πέμπτης κατέρρευσε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (πολυήμερες βροχοπτώσεις). Να σημειωθεί πως το Θεογέφυρο και η ευρύτερη περιοχή με το ΦΕΚ 979/Β/27-11-91 έχει χαρακτηρισθεί ως Αρχαιολογικός χώρος και αποτελούσε πόλο έλξης εκατοντάδων τουριστών και επισκεπτών.

Ο Δήμος Ζίτσας από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε για το συμβάν ήταν σε διαρκή επικοινωνία με τη Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και το Αστυνομικό Τμήμα Ζίτσας και παράλληλα ενημέρωσε με σχετικό έγγραφό του τους Βουλευτές Ιωαννίνων και το Υπουργείο Εσωτερικών καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων και ΙΓΜΕ προκειμένου όλοι μαζί να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την επόμενη μέρα».