«Μίσα», ο σκύλος που έκανε την ανακάλυψη των 70 εκατομμυρίων ευρώ

«Μίσα», ο σκύλος που έκανε την ανακάλυψη των 70 εκατομμυρίων ευρώ

Είναι το «Α και το Ω» του λιμενικού σώματος στην Κρήτη

Το... λαγωνικό του λιμενικού σώματος στην Κρήτη, που έχει την βάση του στα Χανιά, είναι κορίτσι και ακούει στο όνομα «Μίσα».

Ένα πανέξυπνο σκυλί ράτσας «Μαλινουά», έτοιμο πάντα να κάνει το καθήκον του όποτε και όπου το «καλέσουν» σε ολόκληρο το νησί. Ο χειριστής της «Μίσα» μίλησε στο Flashnews.gr, και περιέγραψε την σχέση του με τον σκύλο, μας έδωσε ορισμένα στοιχεία για την εκπαίδευση, και μας μίλησε για τις μεγάλες επιτυχίες της.

Πρόκειται για τον δεύτερο υπηρεσιακό σκύλο που εκπαιδεύει, με τον πρώτο να πεθαίνει στα 13 του χρόνια.

Το όνομα της προήλθε από το «(Μί)ρκα» και το «(Σά)ντυ». Η Μίρκα και η Σάντυ ήταν σκυλιά του λιμενικού σώματος, εκτός Κρήτης, τα οποία τόσο αυτά όσο και οι συνοδοί τους έχουν φύγει από την ζωή. Έτσι λοιπόν τιμητικά ο χειριστής εδώ στα Χανιά, ονόμασε το μικρό Μαλινουά που παρέλαβε από το Βέλγιο μολις 3 μήνες μετά την γέννηση του, «Μίσα».

Η «Μίσα» είναι το «Α και το Ω» του λιμενικού σώματος στην Κρήτη, με τις επιτυχίες της στα 4,5 χρόνια να μετρούνται σε εκατοντάδες δικογραφίες.

Ο σκύλος που έκανε την μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ιστορία του λιμενικού σώματος

Όλοι θυμόμαστε την τεράστια υπόθεση με το ναρκοπλοίο στην Αγία Γαλήνη, που έκρυβε ναρκωτικά αξίας 70 εκατ. ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας που σημείωσε τότε το λιμενικό σώμα με την διαλεύκανση της υπόθεσης, οφείλεται σε αυτό το τετράποδο και φυσικά στην αποτελεσματική του εκπαίδευση.

Το πλοίο είχε ερευνηθεί σπιθαμή προς σπιθαμή από το κλιμάκιο λιμενικού σώματος επί πολλές ώρες χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ωστόσο η πληροφορία για ναρκωτικά στο εντός αυτού υπήρχε. Έτσι η «Μίσα» ταξίδεψε μέχρι την Αγία Γαλήνη.

«Ο σκύλος βρήκε τα ναρκωτικά μέσα στο πρώτο λεπτό» μας λέει ο χειριστής της. «Με το που μπήκαμε μέσα στο πλοίο πήγε και στάθηκε σε ένα συγκεκριμένο σημείο και μου έδωσε την ένδειξη ότι κάτι υπήρχε κρυμμένο από κάτω».

«Είναι πολύ δύσκολο από ένα δουλεμένο σκυλί να κρύψεις ναρκωτικά, είναι θα έλεγα ακατόρθωτο». Ναρκωτικά επιμελώς κρυμμένα ή θαμμένα ή μέσα σε υγρά με διάφορες παραπλανητικές οσμές, είναι… παιχνιδάκι για τον εντοπισμό τους από την «Μίσα».