ΣτΕ: Δεν είναι «μνημεία» κτίρια και εγκαταστάσεις στο Ελληνικό

ΣτΕ: Δεν είναι «μνημεία» κτίρια και εγκαταστάσεις στο Ελληνικό

Απορρίφθηκε προσφυγή κατοίκων της περιοχής

Απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας την προσφυγή μελών της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, οι οποίοι είναι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για το «μη χαρακτηρισμό ως μνημείων», κτιρίων και τεχνικών εγκαταστάσεων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Οι κάτοικοι ζητούσαν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση, κατά το σκέλος εκείνο που δεν χαρακτήριζε ως μνημεία:

-Το κέλυφος του αρχικού κτιρίου του δυτικού αεροσταθμού (αίθουσα αφίξεων - αναχωρήσεων)

-Τον παλαιό πύργο ελέγχου

-Το συγκροτήμα 5 κτιρίων του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων Αθηνών, που είναι των αρχών της δεκαετίας του 1930 (νυν κτίρια Υ.Π.Α.), ιδιοκτησίας σήμερα του ελληνικού δημοσίου και του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε.

Το Ε' Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (149/2018) απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των κατοίκων, επισημαίνοντας πως το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων προέβη σε εξαντλητική εξέταση των επίμαχων κτιρίων με βάση τα κριτήρια της νομοθεσίας που αφορούν την αρχιτεκτονική, πολεοδομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, τεχνική και εν γένει ιστορική σημασία τους.

Όπως αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, είναι επαρκώς αιτιολογημένη η απόφαση του αρμόδιου Συμβουλίου που κατέληξε στον μη χαρακτηρισμό των κτιρίων, διαπιστώνοντας ότι για κανένα από αυτά «δεν συντρέχει στον βαθμό που απαιτεί η νομοθεσία για τον χαρακτηρισμό των κτηρίων ως μνημείων».

Έτσι, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμες όλες τις αιτιάσεις των δέκα κατοίκων, μεταξύ των οποίων η ομότιμη καθηγήτρια Ε.Μ.Π. Ελένη Πορτάλιου και η πρώην βουλευτής Β’ Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση είναι «επαρκώς αιτιολογημένη» και συνεπώς, ο περί του αντιθέτου ισχυρισμός των κατοίκων, απορρίφθηκε ως αβάσιμος.