Στο εδώλιο ο χρυσαυγίτης που σκότωσε το γυμναστή στην Πανόρμου

Στο εδώλιο ο χρυσαυγίτης που σκότωσε το γυμναστή στην Πανόρμου

Ξεκίνησε η δίκη του συνταξιούχου αστυνομικού και πολιτευτή της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του 68χρονου ιδιοκτήτη γυμναστηρίου

Ως έναν απάνθρωπο προκλητικό που δημιουργούσε επεισόδια στη γειτονιά και ήθελε να «πουλά προστασία» περιέγραψε τον συνταξιούχο αστυνομικό και πολιτευτή της Χρυσής Αυγή που κατηγορείται για τη δολοφονία  του 68χρονου ιδιοκτήτη γυμναστηρίου στην Πανόρμου, Μάκη Μαρκόπουλου ο αδελφός του θύματος καταθέτοντας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Δεκαπέντε μήνες μετά το μοιραίο απόγευμα το δικαστήριο επιχειρεί να ρίξει φως στα αίτια που όπλισαν το χέρι του 60χρονου κατηγορούμενου που σήμερα δήλωσε ότι αρνείται την κατηγορία.

«Ο αδελφός μου , μου είχε πει ότι ζητούσε προμήθεια από τα κέρδη του γυμναστηρίου εν είδει προστασίας γιατί γνώριζε αστυνομικούς ...»  κατέθεσε ο αδελφός του θύματος Ηλίας Μαρκόπουλος αναφερόμενος στον κατηγορούμενο τον οποίο αποκαλούσε "δολοφόνο" σε όλη τη διάρκεια της κατάθεσης του. Ο μάρτυρας περιέγραψε πως οι πόρτες των σπιτιών του θύματος και του κατηγορούμενου απείχαν μόλις 5 μέτρα και υποστήριξε ότι οι κάμερες που είχε τοποθετήσει ο αδελφός του στο σπίτι του ήταν απλά μια αφορμή για να δημιουργούνται εντάσεις. Όπως είπε οι δυο τους καβγάδιζαν τακτικά γιατί ο κατηγορούμενος  δημιουργούσε προβλήματα στους πελάτες του γυμναστηρίου και παρενοχλούσε σεξουαλικά τις κοπέλες . «Ο δολοφόνος είναι γνωστός στους Αμπελόκηπους ότι τον εμπόδιζε το κατέστρεφε. Ένα δέντρο τον ενοχλούσε το έκοβε...Όλους τους μαγαζάτορες της περιοχής τους τρομοκρατούσε , τζάμπα έπινε καφέ ...» κατέθεσε ο μάρτυρας συμπληρώνοντας ότι ο κατηγορούμενος στο παρελθόν είχε απειλήσει τον αδελφό του πως θα του κάψει το σπίτι και το γυμναστήριο . «Ήταν μια εγκληματική , παραβατική προσωπικότητα σε όλη του τη ζωή ... Ζήλευε τον αδελφό μου. Είχε προμελετήσει το έγκλημα» τόνισε ο μάρτυρας λέγοντας πως συνταξιούχος αστυνομικός είχε φροντίσει να βρει ακόμη και γιατρό ο οποίος θα βεβαίωνε ότι αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα . Αίσθηση δε προκάλεσε ο ισχυρισμός του μάρτυρα  ότι ένας συνεργάτης του κατάφερε να πάρει από τον συγκεκριμένο γιατρό «πληρωμένο» πιστοποιητικό για να το χρησιμοποιήσει σε ένα υποτιθέμενο δικαστήριο.

‘Τι κάνεις εκεί , είσαι τρελός;’

« Ο κατηγορούμενος ήταν έντονος χαρακτήρας και μας έφερνε κάποιες φορές σε δύσκολη θέση...» Με τα λόγια αυτά περιέγραψε τον κατηγορούμενο  ιδιοκτήτρια ταβέρνας, στην πόρτα της οποίας έπεσε νεκρό το θύμα, τη σχέση του με τη γειτονιά . «Εκείνη την ημέρα γύρω στις 5 το απόγευμα άκουσα φωνές. Ο κατηγορούμενος είχε βγει την απογευματινή του βόλτα και όταν τον βρήκε το θύμα άρχισαν να διαπληκτίζονται για τις κάμερες. Είδα τον κατηγορούμενο να κινείται προς την Αλεξάνδρας και το θύμα να τον ακολουθεί στα τρία μέτρα... Δεν έδωσα σημασία . Για 10 λεπτά ακολούθησε σιωπή και μετά άκουσα τρεις πυροβολισμούς. Βγήκα στην πόρτα του μαγαζιού και είδα το θύμα πεσμένο κάτω, ξεψυχούσε . Ο κατηγορούμενος κρατούσε όπλο. Έτρεξα προς το θύμα και μέχρι να καταλάβω τι έγινε ο κατηγορούμενος είχε φύγει. Του είπα "τι κάνεις εκεί , είσαι τρελός ;" Ήταν ήρεμος, αμίλητος , δεν μου απάντησε» κατέθεσε η μάρτυρας η οποία απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε πως στο παρελθόν την είχε παρενοχλήσει.

Δικαστής : Υπήρχε λόγος να φοβάστε τον κατηγορούμενο ;

Μάρτυρας : όχι

Δικαστής : σας είχε δείξει όπλο;

Μάρτυρας : πιο παλιά ναι. Σε μια επίδειξη δύναμης .

«Ήταν ευθεία βολή»

Για εν ψυχρώ δολοφονία έκανε λόγο αυτόπτης μάρτυρας καταθέτοντας στο δικαστήριο. Η νεαρή γυναίκα η οποία ήταν πελάτισσα του γυμναστηρίου υποστήριξε πως ο κατηγορούμενος παρενοχλούσε σεξουαλικά τις γυναίκες που γυμνάζονταν, μεταξύ των οποίων και την ίδια και γι’ αυτό το θύμα του έλεγε: «δεν σε θέλω εδώ πέρα, ενοχλείς τους πελάτες».  «Ήταν ερειστικός εγώ δεν ήθελα επαφή μαζί του. Τον φοβόμουν. Είχα καταλάβει ότι ήταν ο φόβος και ο τρόμος» είπε χαρακτηριστικά η μάρτυρας η οποία περιέγραψε λεπτό προς λεπτό τα γεγονότα όπως η ίδια τα έζησε το μοιραίο απόγευμα.

«Εκείνη την ημέρα πήγαινα στο γυμναστήριο και άκουσα φωνές. Άκουσα τον κατηγορούμενο να φωνάζει «έλα να δεις πως καθαρίζουν τους λογαριασμούς τους οι άνδρες». Το θύμα εκείνη τη στιγμή διέσχιζε το δρόμο και πήγαινε προς το μέρος του.

Δεν πιάστηκαν στα χέρια. Τον σημάδεψε και του έριξε κανονικότατα. Ήταν ευθεία βολή. Ο Μάκης γονάτισε, έπεσε κάτω και μετά μπρούμυτα. Ενώ υπήρχε μια απόσταση μεταξύ τους 3-4 μέτρα πήγε από πάνω του τον κοίταξε και είδα ένα βλέμμα ικανοποίησης. Και μετά γύρισε και έφυγε σα να μη συνέβη τίποτα» κατέθεσε η μάρτυρας συμπληρώνοντας πως η ίδια φοβήθηκε και αμέσως μετά έφυγε από το σημείο που βρισκόταν. «Τι να έκανα; Να μείνω να με καθαρίσει κι εμένα;» αναρωτήθηκε.

Η υπεράσπιση του κατηγορούμενου αμφισβήτησε την αξιοπιστία της νεαρής γυναίκας και ζήτησε να γίνει κατ´ αντιπαράσταση εξέταση με όλους τους υπόλοιπους αυτόπτες μάρτυρες που έχουν καταθέσει αμφιβάλλοντας για  την παρουσία της μάρτυρα στο σημείο του εγκλήματος. Ο εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να προτείνει λέγοντας ότι θα πάει ο ίδιος στο σημείο του εγκλήματος προκειμένου να έχει προσωπική άποψη.

«Του  είχε κάνει μαρτύριο τη ζωή»

Μια άλλη εκδοχή για την διαμάχη μεταξύ κατηγορούμενου και θύματος έδωσε καταθέτοντας στο δικαστήριο ένας από τους γείτονες των δυο ανδρών. Όπως είπε το θύμα «είχε κάνει μαρτύριο τη ζωή» του κατηγορούμενου καθώς τον έβριζε αισχρά . «Αν ο Μάκης εκείνο το απόγευμα δεν ακολουθούσε τον κατηγορούμενο δεν θα γινόταν τίποτα» είπε ο μάρτυρας ο οποίος ισχυρίστηκε πως το θύμα ακολούθησε τον κατηγορούμενο κρατώντας ένα ξύλο.

«Βρισκόμουν στην πόρτα της πολυκατοικίας, δίπλα από την είσοδο του γυμναστηρίου. Ο Μάκης στέκονταν εκεί. Ο κατηγορούμενος περπατούσε προς την Πανόρμου στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Όταν έφτασα κοντά στο Μάκη μου είπε «κοιτά ο π… κρατάει όπλο». Εκείνη την ώρα βουτάει μια τάβλα και τρέχει να τον προλάβει. Εγώ προσπάθησα να τον κρατήσω αλλά μου είπε «άσε με τώρα θα του δείξω εγώ.» Τον πρόλαβε κοντά σε μια ταβέρνα. Εκείνη τη στιγμή άκουσα τρεις πυροβολισμούς. Δεν έβλεπα. Του είχε κάνει μαύρη τη ζωή το θύμα. Τον έλεγε σ…, π…, α... Αφού τον έβριζε τον άνθρωπο τι έπρεπε να κάνει;» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Τι εννοείτε;

Μάρτυρας: Αν ο Μάκης δεν έτρεχε πίσω από τον κατηγορούμενο δεν θα γινόταν τίποτα. Ο κατηγορούμενος μου τηλεφώνησε λίγες μέρες μετά το περιστατικό και μου εξήγησε ότι δεν κρατούσε όπλο αλλά μια τσάντα και ότι ο Μάκης επιχείρησε να τον χτυπήσει…Αν ήταν επικίνδυνος κάτι θα έκανε με τις βρισιές που άκουγε. Εγώ κάτι θα έκανα…».

Για τις φιλικές σχέσεις θύματος και κατηγορούμενου αλλά και για τους καβγάδες τους μίλησε ένας νεαρός πελάτης του γυμναστηρίου ο οποίος τους γνώριζε και τους δυο. «Τους είχα δει να τσακώνονται έντονα για πολιτικά αλλά και για τις κάμερες.» κατέθεσε.