Απρόσμενη συνάντηση με σπάνιο γιγάντιο ψάρι στη Ζάκυνθο

Απρόσμενη συνάντηση με σπάνιο γιγάντιο ψάρι στη Ζάκυνθο

Δείτε το βίντεο

Μια απρόσμενη συνάντηση είχαν δυο Ζακυνθινοί, όταν πήγαν βαρκάδα στο Κερί, στην θέση «Καμάρα» και δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν ήρθαν αντιμέτωποι με ένα από τα μεγαλύτερα, σπάνια και περίεργα ψάρια στον κόσμο.

Μπορεί να είναι εξαιρετικά ήρεμο και υπάκουο ωστόσο η συνάντηση μαζί του θεωρείται τρομακτική αν λάβουμε υπόψη ότι στο στόμα του χωράει ένας ολόκληρος δύτης, σημειώνει χαρακτηριστικά το imerazante.gr. Ο απρόσμενος επισκέπτης ονομάζεται Μόλα (Sunfish – Φεγγαρόψαρο) και ζει κυρίως στον Ατλαντικό Ωκεανό, έξω από τις ακτές της Πορτογαλίας. Θεωρείται το μεγαλύτερο ψάρι στον κόσμο της κατηγορίας των οστεϊχθύων, δηλαδή των ψαριών με οστέινους σκελετούς. Και μπορεί να ζυγίζει περισσότερο από δυόμισι τόνους με το ύψος του να ξεπερνά τα 5 μέτρα, ωστόσο αυτό που βρέθηκε στην Ζάκυνθο, υπολογίζεται ότι έφτανε τα 150 κιλά.

Έχοντας μια ιδιαίτερα αποκρουστική όψη, σύμφωνα με τους ειδικούς δεν είναι σπάνιο στις ελληνικές θάλασσες και στο Ιόνιο αφού στους Ζακυνθινούς είναι γνωστό και με το προσωνύμιο «Προπέλα», ωστόσο σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει απαγορευτεί η κατανάλωσή του λόγω τοξικότητας. Συνήθως ζει σε μεγάλα βάθη και οι ψαράδες που το γνωρίζουν το θεωρούν κακό σημάδι όταν το πιάνουν στα δίχτυα τους. Παρά το τεράστιο μέγεθός του, τρέφεται με πλαγκτόν, μέδουσες και μικρά ψαράκια που βρίσκει σκάβοντας στον βυθό. Η ονομασία του (Sunfish), προδίδει και την ιδιότητά του. Ανεβαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας, με σκοπό ο ήλιος να απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό του. Επίσης το γεγονός ότι συχνά κολυμπούν κοντά στην επιφάνεια του νερού έχει ως αποτέλεσμα να συγχέεται το προεξέχον ραχιαίο πτερύγιό του με αυτό του καρχαρία. Ωστόσο είναι διαφορετική η κίνηση του πτερυγίου τους.