H πορεία του πλοίου – βόμβα πριν εντοπιστεί στην Κρήτη

H πορεία του πλοίου – βόμβα πριν εντοπιστεί στην Κρήτη

Τη Δευτέρα η απολογία των μελών του πληρώματος του «Andromeda»

Στη «μαύρη λίστα» των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ασφαλείας ήταν το πλοίο Andromeda που εντοπίστηκε με τόνους εκρηκτικών ανοικτά της Κρήτης.

Το φορτηγό πλοίο εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής του Αγίου Νικολάου Κρήτης να μεταφέρει 29 εμπορευματοκιβώτια με εκρηκτικές ύλες, με προορισμό τη Λιβύη, σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα.

Προθεσμία για να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα έλαβαν από την Εισαγγελία Πειραιά τα μέλη του πληρώματος, ενώ για καμία παρανομία στο φορτίο κάνει λόγο η πλοιοκτήτρια εταιρία.

Σημειώνεται ότι υπάρχει κοινοτική Οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία απαγορεύει τη μεταφορά-πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών στη Λιβύη, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

Η διαδρομή

Στις 18 Νοεμβρίου, το «πλοίο-βόμβα» ξεκινάει από την Τουρκία και το λιμάνι της Αλεξανδρέττας. Στις 23 Νοεμβρίου πιάνει στο λιμάνι της Μερσίνης και φορτώνει νέα ποσότητα, με τον συνολικό ναύλο να αγγίζει τους 410 τόνους εκρηκτικών.

Στις 25 Νοεμβρίου το πλοίο βρίσκεται στο Σουέζ έτοιμο να περάσει τη διώρυγα με κατεύθυνση το Τζιμπουτί και κατάληξη το Ομάν. Περιπλανιέται όμως στην Ανατολική Μεσόγειο, πιθανότατα γιατί δεν έχει καταβάλλει ναύλα, και εξαιτίας του επικίνδυνου φορτίου του δεν μπορεί να προσεγγίσει λιμάνια.

Επόμενη στάση του η Κύπρος, Λεμεσός και Λάρνακα, και στις γιορτές δένει στη Κρήτη, στη Σητεία. Πέντε μέρες μετά ακινητοποιήθηκε τελικά στο Ηράκλειο.

«Καμία παρανομία»

Από την πλευρά του, ο αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής της πλοιοκτήτριας εταιρίας στην οποία ανήκει το πλοίο, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υποστηρίζει πως δεν υπάρχει καμία παρανομία αναφορικά με το φορτίο εκρηκτικών που μετέφερε το πλοίο. Προσθέτει μάλιστα ότι το πλήρωμα κακώς κρατείται και οδηγήθηκε στην εισαγγελία.

Πηγη: ΕΡΤ