Εικόνες εξαθλίωσης στη Μόρια – Σκουπίδια, βρωμιά και βία

Εικόνες εξαθλίωσης στη Μόρια – Σκουπίδια, βρωμιά και βία

Αυτοψία του Buzzfeed στο κέντρο προσφύγων

Οι κάμερες δεν επιτρέπονται στο προσφυγικό κέντρο στη Μόρια Λέσβου, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους πρόσφυγες στο στρατόπεδο να μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο στο WhatsApp μέσω μιας χούφτας κινητών που υπάρχουν στο hotspots.

Ένας 25χρονος από το Ιράκ ονόματι Noor και ένας 27χρονος από τη Συρία ο Ammar, συμφώνησαν να παράσχουν στο BuzzFeed News βίντεο από την περιφραγμένη περίμετρο του κέντρου.

Η αρχική χωρητικότητα της Μόρια είναι 2.000, αλλά σήμερα φιλοξενεί περίπου 7.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζομένους των ΜΚΟ και τους πρόσφυγες που ζουν εντός των τειχών. Οι πρόσφυγες στεγάζονται μέσα σε αυτοσχέδιες σκηνές και σε κοντέινερ. Η Μόρια φυλάσσεται τόσο από Έλληνες στρατιωτικούς όσο και από την αστυνομία, αναφέρει ο δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου που επισκέφτηκε το νησί και τη Μόρια.

Οι φωτογραφίες του Noor καταγράφουν μια συγκλονιστική εικόνα των συνθηκών στο εσωτερικό του προσφυγικού κέντρου. Οι διάδρομοι της είναι επενδεδυμένοι με σκηνές, τα τείχη του στρατοπέδου καλύπτονται με σκουπίδια, οι πρόσφυγες αναγκάζονται να κάψουν τα σκουπίδια τη νύχτα εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλης θέρμανσης και τα μπάνια και τα ντους δεν έχουν σωστή αποχέτευση.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων που συγκεντρώθηκαν μπροστά σε ένα αγκαθωτό φράκτη φωνάζοντας «Moria no good». Και, το πιο συγκλονιστικό, ένα άλλο βίντεο φαίνεται να δείχνει δύο Έλληνες αστυνομικούς που βγάζουν βίαια έναν άνδρα από ένα καθιστικό, ενώ άλλοι πρόσφυγες τους ζητούν να σταματήσει.

Ο 27χρονος Αμάρ από τη Συρία, δήλωσε στο BuzzFeed ότι την Πέμπτη το βράδυ, η αστυνομία διέκοψε έναν καυγά μέσα στο κέντρο χρησιμοποιώντας δακρυγόνα.

Ένα άλλο βίντεο δείχνει το σωρό από σκουπίδια στοιβαγμένα κατά μήκος των φρακτών και ξεχειλίζουν από τα βαρέλια. Σε ένα άλλο, δύο άντρες βρίσκονται σε ένα τεράστιο σωρό από πεταμένα άδεια μπουκάλια νερού που βρίσκονται στο εσωτερικό του στρατοπέδου. Αρκετοί δήλωσαν ότι η συσσώρευση κενών μπουκαλιών και το ξαναγέμισμά τους είναι ένας από τους τρόπος για να μπορούν να πλένονται.