Επεισόδια σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη – Μολότοφ και καμένα αυτοκίνητα

Επεισόδια σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη – Μολότοφ και καμένα αυτοκίνητα

Χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στη συμπρωτεύουσα

Γενικευμένα επεισόδια σημειώθηκαν σε Εξάρχεια και Θεσσαλονίκη, μετά το τέλος των πορειών στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στην Αθήνα, με συνθήματα κατά των αστυνομικών δυνάμεων συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια, κατευθύνθηκαν προς Σύνταγμα και στη συνέχεια διαλύθηκαν στην Ομόνοια. Μπλοκ της πορείας πριν ολοκληρωθεί έστριψε στην Εμμανουήλ Μπενάκη και κινήθηκε προς τα Εξάρχεια, όπου σημειώθηκε πετροπόλεμος και ρίψη μολότοφ, με τις αστυνομικές δυνάμεις να απαντούν με δακρυγόνα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ, αφότου έφτασε η πορεία στην συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλα όπου δολοφονήθηκε το 2008 ο Αλ. Γρηγορόπουλος. Μία ομάδα που βρισκόταν από πριν στην πλατεία Εξαρχείων έβαλε φωτιές σε κάδους και στην συνέχεια κατέβηκε στην οδό Στουρνάρη όπου επιτέθηκε στην διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκεται στο σημείο εκείνο. Στην οδό Μπουμπουλίνας έχουν καεί αυτοκίνητα.

Η αστυνομία έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 22 προσαγωγές.

Στη Θεσσαλονίκη, ομάδα ατόμων που πρόσκεινται στον αντεξουσιαστικό χώρο αποσπάστηκαν από την πορεία και κατευθύνθηκαν στην οδό Εθνικής Αμύνης, στο ύψος του κτηρίου της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου άρχισαν να εκτοξεύουν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων φωτοβολίδες, βόμβες μολότοφ, γκαζάκια, πυροτεχνήματα, πέτρες, και άλλα αντικείμενα. Κατά διαστήματα οι κουκουλοφόροι έβγαιναν από το προαύλιο του πανεπιστημίου, ενώ άλλη ομάδα ατόμων εκτόξευε αντικείμενα στους αστυνομικούς από την ταράτσα κτιρίου του ΑΠΘ, απέναντι από το κτήριο του νοσοκομείου “Γ. Γεννηματάς”. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών.

Η ένταση εκτονώθηκε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, καθώς οι νεαροί κουκουλοφόροι αποχώρησαν.

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, στη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκε, πιθανόν από ρίψη φωτοβολίδας, ένας αστυνομικός και διακομίστηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστό αν οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συλλήψεις και προσαγωγές.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο Ηράκλειο, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Τα επεισόδια εστιάστηκαν κυρίως στην περιοχή του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, όπου σημειώθηκε ένταση και συμπλοκή μεταξύ νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων. Κλήθηκε μάλιστα η πυροσβεστική, ώστε να σβήσει κάδους απορριμμάτων στους οποίους άγνωστοι είχαν βάλει φωτιά, ενώ αυτή την ώρα τα επεισόδια έχουν σταματήσει και επανέρχεται η ομαλότητα στην περιοχή.

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος