Οδοιπορικό στη Μάνδρα και στα σπίτια που καταστράφηκαν

Οδοιπορικό στη Μάνδρα και στα σπίτια που καταστράφηκαν

Υπεράνθρωπες προσπάθειες από τους κατοίκους να βγάλουν την λάσπη από τα σπίτια τους

Τον δικό τους αγώνα να επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς δίνουν καθημερινά οι κάτοικοι στη Μάνδρα Αττικής. Δέκα μέρες μετά τις φονικές πλημμύρες που στοίχισαν την ζωή σε 21 ανθρώπους, προσπαθούν ακόμη να βγάλουν την λάσπη από τα σπίτια τους.

Η ανάλυση των δεδομένων του κινητού μετεωρολογικού ραντάρ XPOL του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) για την περιοχή του συμβάντος, έδειξαν την έκταση και την ένταση του καιρικού φαινομένου που προκάλεσε τη φονική πλημμύρα.

Η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και την Μάνδρα, ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε χρονικό διάστημα μόνο έξι ωρών.

Επιπλέον, η ζώνη της πολύ ισχυρής βροχόπτωσης στο όρος Πατέρας, ήταν μήκους περίπου 19 και πλάτους μόνο τεσσάρων χιλιομέτρων, με προσανατολισμό από νοτιοδυτικά προς βορειοανατολικά.

Η εικόνα αποκαρδιωτική με τα περισσότερα σπίτια να μην είναι ακόμη κατοικήσιμα. Η λάσπη έχει καλύψει τα πάντα με αποτέλεσμα να μην έχουν στην διάθεση τους ούτε τα είδη πρώτης ανάγκης.

Οι κάτοικοι της περιοχής με υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπαθούν να καθαρίσουν τοίχους και πατώματα. Μάταια όμως καθώς ο όγκος της λάσπης είναι τόσο μεγάλος που θα χρειαστούν πολλές ημέρες ακόμη για να καταφέρουν να κοιμηθούν στα σπίτια τους.

Ο αριθμός των νεκρών από τις φονικές πλημμύρες ανέρχεται στους 21, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον τελευταίο αγνοούμενο.