Επισκέψιμος σε τρία χρόνια ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

Επισκέψιμος σε τρία χρόνια ο τύμβος Καστά στην Αμφίπολη

Πρόκειται για «μνημείο το οποίο φαίνεται ότι έχει οικοδομηθεί σε διαφορές χρονικές φάσεις», εκτιμά η υπουργός Πολιτισμού

«Σε τρία περίπου χρόνια θα γίνει επισκέψιμο το μνημείο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Προχωράμε ακάθεκτοι και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, σήμερα στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της παρουσίασης της νέας περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Αδριανός και Αθήνα. Συνομιλώντας με έναν ιδεατό κόσμο».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν είναι αρκετά τα λεφτά που θα διατεθούν («περίπου 1,5 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια και 1,3 εκατ. ευρώ από το διασυνοριακό», όπως είπε η κ. Κονιόρδου), η υπουργός τόνισε ότι «για να γίνει επισκέψιμος και να διαμορφωθεί ο χώρος φτάνουν. Βεβαίως δεν φτάνουν για τα πάντα», σημείωσε, τονίζοντας ότι «είναι ένα μνημείο πολύ σύνθετο, που χρειάζεται σταδιακή αποκατάσταση και μελέτες ανάλογα με το τι θα προκύπτει. Είναι ένα έργο που θα παρακολουθείται συνέχεια καθώς θα αποκαθίσταται», συμπλήρωσε.

Όπως είπε η κ. Κονιόρδου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για «μνημείο το οποίο φαίνεται ότι έχει οικοδομηθεί σε διαφορές χρονικές φάσεις», με κυρίαρχη αυτή της ελληνιστικής περιόδου, του 4ου αι. π. Χ. «Βέβαια, δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά, πρέπει να ολοκληρωθεί η χρονολόγηση», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ότι «αυτό που ήταν πολύ εντυπωσιακό είναι ότι έχουν ταυτοποιηθεί στη γύρω περιοχή ένας μεγάλος αριθμός δομικών υλικών που πήραν οι Ρωμαίοι και τα οποία θα επανέλθουν στο μνημείο».

Όσο για το αν θα συνεχιστούν οι ανασκαφές του τύμβου, η κ. Κονιόρδου απάντησε ότι «εμείς κάνουμε απαλλοτριώσεις σε μέρη γύρω από τον τύμβο έτσι ώστε να ενοποιηθεί ο αρχαιολογικός χώρος και να υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον ανασκαφές».

Τέλος, όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αναμένεται να περάσει σύντομα μελέτη για την αποκατάσταση του γλυπτού διακόσμου του μνημείου, καθώς και ότι εργασίες προστασίας για τη θωράκισή του έχουν γίνει από το 2015.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε στη Θεσσαλονίκη από την κ. Κονιόρδου και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ του έργου συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Η δομική αποκατάσταση και αναστήλωση του μνημείου αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2018 με αρχές του 2019 και σε έναν χρόνο θα έχει τελειώσει. Θα ακολουθήσει η συντήρηση του μνημείου και όλων των επιφανειών του. Συγκεκριμένα, θα συντηρηθούν και θα αναδειχθούν οι τοιχογραφίες, το δάπεδο και ο διάκοσμος, ενώ θα κατασκευαστεί κέλυφος για την προστασία του μνημείου, εργασία η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2021.