Στις ΗΠΑ ο αρχηγός ΓΕΝ

Στις ΗΠΑ ο αρχηγός ΓΕΝ

Η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο των συνομιλιών του

Η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής καθώς και οι σύγχρονες απειλές ασφαλείας βρέθηκε στο επίκεντρο των επίσημων συνομιλιών που είχε ο Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης με Αμερικανούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ο Αρχηγος ΓΕΝ συναντήθηκε με τον υπουργό Ναυτικού Richard Spencer, τον Αμερικανό ομόλογό του ναύαρχο John M. Richardson USΝ και τον αναπληρωτή διευθυντή της υπηρεσίας Άμυνας, Ασφάλειας και Συνεργασίας (Defence Security Cooperation Agency) Gregory Kausner.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήραν την σημασία της ναυτικής βάσης στη Σούδα και εξέφρασαν την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, τόσο εντός της Συμμαχίας, όσο και ως γέφυρα μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ.

Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ επισκέφθηκε την εταιρεία Lockheed Martin, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο του προγράμματος της αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β, που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ.

Παράλληλα, είχε επαφές με τα στελέχη της ομογένειας Andy και Mike Manatos, ενώ ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του American-Hellenic Institute (ΑΗΙ), στην οποία παραβρέθηκαν - πέραν του προέδρου του AHI Nick Larigakis - και επιφανείς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο γερουσιαστής της Φλόριντα Gus Bilirakis, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Thomas Miller, o αντικαταστάτης του Πρέσβη της Κύπρου, Ανδρέας Νικολαΐδης, η αντιπρόεδρος του Lexington Institute, Constance Douris και ο κ. Αλέξιος Μητσόπουλος εκ μέρους της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στις ΗΠΑ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του ο Αρχηγός ΓΕΝ συναντήθηκε με τους Έλληνες αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της στρατιωτικής αντιπροσωπείας και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στην Ουάσιγκτον.