Μόνο επείγοντα περιστατικά αύριο στα δημόσια νοσοκομεία

Μόνο επείγοντα περιστατικά αύριο στα δημόσια νοσοκομεία

Υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία που αλλάζει το ωράριο των γιατρών

Μετά τη σημερινή προειδοποιητική 4ωρη στάση εργασίας, οι γιατροί προχωρούν αύριο σε 24ωρη απεργία. Στα δημόσια νοσοκομεία θα εξυπηρετούνται μόνον έκτακτα περιστατικά.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκήρυξε την 24ωρη εργασία για αύριο Πέμπτη 9 Νοεμβρίου, αντιδρώντας στις αλλαγές που ρυθμίζει το χρόνο εργασίας των γιατρών. «Το νομοσχέδιο έκτρωμα που σμπαραλιάζει το ωράριο δεν θα περάσει» λέει η ΟΕΝΓΕ.

Σύμφωνα με το προς ψήφιση νομοσχέδιο ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας δεν μπορεί να ξεπερνά τις 48 ώρες. Οι νοσοκομειακοί γιατροί υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός δεν θα γίνεται ανά εβδομάδα, αλλά ανά τετράμηνο.

«Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γιατρός μπορεί να υποχρεωθεί να εφημερεύει για πάνω από ένα μήνα 12ωρα τις καθημερινές», σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), πυ στηρίζει την κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ.

Οι γιατροί απαιτούν:

  • Πενθήμερο - 6ωρο -30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα
  • Μαζικές προσλήψεις προσωπικού, πλήρους και μερικής απασχόλησης
  • Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους
  • Αύριο τα νοσοκομεία θα εξυπηρετούν μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

Υπερψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων και Ποτάμι. Το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή καταψήφισαν.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου που γίνεται με τη διαδικασία του επείγοντος συνεχίζεται επί των άρθρων, ενώ αύριο αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.