«Δεν υπάρχει συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση για καθυστέρηση στο προσφυγικό»

«Δεν υπάρχει συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση για καθυστέρηση στο προσφυγικό»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας χαρακτηρίζει «γραφειοκρατικά χρονοβόρες» τις διαδικασίες

Δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί περί υποτιθέμενης συνεννόησης της γερμανικής με την ελληνική κυβέρνηση για καθυστέρηση στην επανένωση οικογενειών προσφύγων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας Γιοχάνες Ντίμροτ, διευκρινίζοντας ότι εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Κανονισμού του Δουβλίνου, οι οποίες, όπως είπε, είναι «γραφειοκρατικά χρονοβόρες».

Έδωσε δε στη δημοσιότητα και αριθμούς των προσφύγων που έχουν μετακινηθεί σε αυτό το πλαίσιο, από την αρχή του έτους, από την Ελλάδα προς την Γερμανία.

«Έχουμε κατ' επανάληψη τονίσει ότι δεν ισχύει ότι η Γερμανία σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση έχει απομακρυνθεί από το Δουβλίνο σε ό,τι αφορά την επανένωση οικογενειών. Υπήρξε σειρά επαφών για αυτό το θέμα, σε διμερές επίπεδο και στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και θεωρούμε ότι δεσμευόμαστε από τον Κανονισμό του Δουβλίνου που είναι ακόμη σε ισχύ και βεβαίως αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτούς - και τις υλοποιούμε», δήλωσε ο κ. Ντίμροτ απαντώντας σε σχετική ερώτηση και προσέθεσε ότι εδώ και κάποιο διάστημα αυτό ισχύει και αντιστρόφως, δηλαδή και για την Ελλάδα.

«Υπάρχει τώρα -τουλάχιστον σε θεωρητικό επίπεδο- και η συνεννόηση βάσει των ισχυουσών ρυθμίσεων του Δουβλίνου για την επαναπροώθηση προς την Ελλάδα».

Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα τα οποία επικρίνουν τις διαδικασίες που ακολουθούνται, ο εκπρόσωπος του Τόμας Ντε Μεζιέρ τις χαρακτήρισε «γραφειοκρατικά χρονοβόρες». Πρέπει κάποιες προϋποθέσεις που προκύπτουν από το Δουβλίνο «να μπορούν να τεκμηριωθούν και με έγγραφα και μόνο τότε δημιουργείται η αντίστοιχη υποχρέωση της Γερμανίας να δεχτεί πρόσφυγες. Αυτές οι διαδικασίες ακολουθούνται. Υπάρχει τακτική υποδοχή οικογενειών από την πλευρά της Γερμανίας βάσει του Δουβλίνου και για συνεχόμενη διαδικασία», σημείωσε και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία συνεννοημένη καθυστέρηση, αλλά μόνο μια συνεννοημένη διαδικασία, σε ό,τι αφορά την τεκμηρίωση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων και από τις δύο πλευρές.

«Αυτό δημιουργεί και για τις δύο πλευρές αξιόπιστα μια βάση εργασίας. Αυτή είναι η συμφωνία. Συμφωνία προκειμένου να αποφεύγεται ή να καθυστερεί (η διαδικασία) δεν υπάρχει. Αλλά υπάρχει συμφωνία ώστε να τεκμηριώνονται με λογικό τρόπο οι προϋποθέσεις και μετά να γίνεται η υλοποίηση, βήμα-βήμα», δήλωσε και ανέφερε ότι πραγματοποιούνται τακτικά πτήσεις από την Ελλάδα προς τη Γερμανία με ανθρώπους που έχουν αυτό το δικαίωμα, βάσει του Δουβλίνου.

Επιπλέον, όπως επισήμανε, οι γερμανικές αρχές λαμβάνουν υπόψη τους το ενδεχόμενο επανένωσης οικογενειών και όταν προγραμματίζουν μετεγκατάσταση προσφύγων. «Η Γερμανία έχει δεχτεί ως τώρα στην ΕΕ τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων από την Ελλάδα», τόνισε και έδωσε στην δημοσιότητα τα εξής στοιχεία σχετικά με πρόσφυγες που μετακινούνται από την Ελλάδα προς την Γερμανία, στο πλαίσιο του δικαιώματος επανένωσης των οικογενειών: -183, Μάιος -82, Ιούνιος -162, Ιούλιος -119, Αύγουστος -117, Σεπτέμβριος -262.