Δίκτυο με διεθνή δράση διακίνησης αλλοδαπών εξάρθρωσε η Αστυνομία

Δίκτυο με διεθνή δράση διακίνησης αλλοδαπών εξάρθρωσε η Αστυνομία

Εντοπίστηκαν τέσσερα εξοπλισμένα εργαστήρια κατασκευής πλαστών εγγράφων

Μεγάλο εγκληματικό δίκτυο με διεθνή δράση, που ειδικευόταν στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων παντός τύπου, με σκοπό τη διευκόλυνση διακίνησης αλλοδαπών σε ευρωπαϊκές χώρες και την παραμονή τους σε αυτές, εξάρθρωσε η Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με την Europol.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί στη χώρα μας 20 άτομα, Έλληνες και υπήκοοι Αλβανίας, Μπαγκλαντές, Συρίας, Ιράν και Ιράκ, ενώ αναζητούνται ακόμα τρεις δράστες. Παράλληλα, γίνεται αστυνομική έρευνα σχετικά με το αν το συγκεκριμένο εγκληματικό δίκτυο είχε συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος. Η ΕΛ.ΑΣ, που έκανε έρευνες για το κύκλωμα από τον περασμένο Ιούλιο, έβαλε τέλος στη δράση του με μεγάλη επιχείρηση, στις 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2017, σε σπίτια και καταστήματα, ενώ εντοπίστηκαν τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια κατασκευής πλαστών εγγράφων σε Νέο Κόσμο, Πλατεία Κολιάτσου, Παγκράτι και Πατήσια.

Σύμφωνα με την αστυνομία, κάθε ένα από τα συγκεκριμένα εργαστήρια είχε παραγωγή περίπου 25 πλαστών εγγράφων την ημέρα. Το διεθνές κύκλωμα διέθετε πλαστά έγγραφα για κάθε περίσταση, όπως διαβατήρια, αστυνομικές ταυτότητες, πιστοποιητικά γέννησης, διπλώματα οδήγησης, κάρτες υγείας και ο,τιδήποτε άλλο χρειάζονταν οι αλλοδαποί «πελάτες», προκειμένου να μπορέσουν να διακινηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες, με βασικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, εντοπίστηκαν 250 άτομα, που ήταν, με πλαστά έγγραφα, στη Γερμανία. Το συνολικό κόστος μιας διακίνησης στο εξωτερικό κόστιζε περίπου 2.500 ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι οι δράστες δέχονταν παραγγελίες για πλαστά έγγραφα και από το εξωτερικό, μέσω διαδικτυακών μέσων.

Παράλληλα, η αστυνομία βρήκε και κατέσχεσε πολλά γνήσια έγγραφα που είχαν κλαπεί από αστυνομικό τμήμα της Ισπανίας. Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε κωδικοποιημένες λέξεις σχετικά με το είδος των «εργασιών» που πραγματοποιούσε. Ενδεικτικά, οι δράστες αποκαλούσαν το διαβατήριο «βιβλίο ή βιβλιάριο», την αστυνομική ταυτότητα «κάρτα», την άδεια οδήγησης «οδηγό», την άδεια διαμονής «αυτοκόλλητο», ενώ την σφραγίδα θεώρησης «λουλούδι» ή «πατάτα».