«Ο Οργανισμός Διαστήματος δεν είναι για γέλια, είναι σοβαρό ζήτημα»

«Ο Οργανισμός Διαστήματος δεν είναι για γέλια, είναι σοβαρό ζήτημα»

«Το διάστημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας», τονίζει ο Ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων Johns Hopkins, Σταμάτιος Κριμιζής

Η ανάγκη για τη δημιουργία και λειτουργία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος είναι επείγουσα, ανέφερε ο Ομότιμος Διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων Johns Hopkins, Σταμάτιος Κριμιζής, ο οποίος ενημέρωσε την αρμόδια Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.

«Το διάστημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας» σημείωσε ο κ. Κριμιζής, προσθέτοντας ότι η χρήση δορυφορικών μέσων είναι βασικός παράγοντας της καθημερινότητάς μας (δορυφορικές τηλεοράσεις, τηλεπικοινωνίες, μετεωρολογία, πλοήγηση πλοίων-αεροσκαφών, θέματα αμυντικής ασφάλειας κ.α.).

Ο διακεκριμένος επιστήμονας ανέφερε στην Επιτροπή Τεχνολογίας της Βουλής ότι πολλοί δεν κατανοούν τη σημαντικότητα ανάπτυξης των δορυφόρων, φέρνοντας ως παράδειγμα έρευνα του BBC η οποία απέδειξε ότι σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας των δορυφόρων θα είχαμε κατάρρευση τηλεπικοινωνιών, δικτύων ασφαλείας, χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, διακοπή υπηρεσιών και δικτύων ασφαλείας κλπ.

Για τα οφέλη των δορυφόρων στη μετεωρολογία, ο κ. Κριμιζής σημείωσε ότι οι δορυφόροι δίνουν μια τεράστια βάση δεδομένων πρόβλεψης του καιρού για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που δεν συνέβαινε πριν κάποια χρόνια.

Μίλησε επίσης για την εξάρτηση των πτήσεων, για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών καταστροφών για άμεσες αποζημιώσεις των πληγέντων και παρακολούθηση των καταστροφών του περιβάλλοντος, κλπ.

Ο Στ. Κριμιζής ανέφερε ότι είμαστε ακόμα στην αρχή, ωστόσο ο ιδιωτικός τομέας ρίχνει μεγάλο βάρος στην ανάπτυξη οπτικών ινών και νέων δορυφορικών υποδομών, με τεράστιες επενδύσεις.

Όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη που έχουν σχέση με το διάστημα, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτά είναι τεράστια (ανάπτυξη τηλεπικοινωνιών 5 τρισ. τον χρόνο, κατασκευή δορυφόρων στα 210 δισ.) ενώ τα τελευταία 10 χρόνια η παγκόσμια βιομηχανία του διαστήματος είναι η μόνη με αυξητικές τάσεις ακόμα και σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Ο αριθμός κατασκευής δορυφόρων θα φθάσει μέχρι τα 400 δισ. τον χρόνο, ειδικά για το Ιντερνετ του διαστήματος, πρόσθεσε. Με αποτέλεσμα, ο συντελεστής απόδοσης για μια επένδυση στο διάστημα να δημιουργεί εξαπλάσια οικονομική δραστηριότητα (1 ευρώ επένδυση για απόδοση 6 ευρώ). Επίσης, η απασχόληση έχει αυξηθεί 17% στις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη τα τελευταία 3 χρόνια με υψηλές οικονομικές απολαβές, και η απόδοση των επενδύσεων στις εφαρμογές τεχνολογιών είναι το υπόβαθρο της σημερινής οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, φωτοβολταικά, γεωργία, ιατρικές εφαρμογές κλπ).

Ο Στ. Κριμιζής μίλησε για έλλειψη στρατηγικής και συντονισμού και κατακερματισμού των πόρων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει μακροχρόνια στρατηγική για το διάστημα, με έναν διαστημικό οργανισμό που θα συντονίσει φορείς για να προάγει εθνικές εφαρμογές και υπηρεσίες. Η Ελλάδα έχει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό για να σταθεί στην παγκόσμια κοινότητα του διαστήματος, αναφέροντας ως παράδειγμα την ομάδα Ελλήνων που κατασκεύασαν αλεξικέραυνα συστήματα τα οποία αγοράστηκαν από την αμερικανική αεροπορία.

Για το είδος του Διαστημικού Οργανισμού που πρέπει να υπάρξει σημείωσε ότι πρέπει να αποτρέπει τη γραφειοκρατία με άμεσες ενέργειες και με μικρό, αλλά εξειδικευμένο προσωπικό.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Κριμιζής, σημείωσε ότι η τεχνολογική ανάπτυξη έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη του επιπέδου της κοινωνίας, ενώ εξέφρασε τη χαρά του για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος από την παρούσα κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το γεγονός δεν επιτρέπει διακωμώδηση, καθώς είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα. Χαρακτήρισε σοβαρές τις προσπάθειες για την παρουσία της Ελλάδας στον ISA, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στρατηγικής στον τομέα. Ανέφερε ότι ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Ν. Παππάς έχει ζητήσει τη συμβολή του, προσθέτοντας ότι όλοι οι επιστήμονες θέλουν να συμβάλλουν στην εθνική προσπάθεια, υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο για το διάστημα οφείλει να είναι διακομματικό.