Τέλος εποχής για την ιστορική 339 μοίρα Παντός Καιρού της Αεροπορίας

Τέλος εποχής για την ιστορική 339 μοίρα Παντός Καιρού της Αεροπορίας

Συγχωνεύεται με την 338 Μοίρα

Η τελετή αναστολής της 339 μοίρας και η συγχώνευσή της με την 338 μοίρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην 117 πτέρυγα Μάχης, στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Η 339 μοίρα Παντός Καιρού «από την ίδρυσή της το 1952 και για 65 συναπτά έτη, εξοπλισμένη με αεροσκάφη F-84G, F-84F και F-4, αποτέλεσε μία από τις αιχμές της αεροπορικής μας ισχύος, υπερασπιζόμενη την εθνική μας κυριαρχία από το Ορμένιο έως τη Γαύδο και από τους Οθωνούς έως το Καστελόριζο, συνδράμοντας αποτελεσματικά στην αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας να φυλάσσει τους ελληνικούς αιθέρες και μαζί με το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό να συμβάλλει στην άμυνα και στην ακεραιότητα της χώρας», επισήμανε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η νέα 338 Μοίρα θα εκμεταλλεύεται πλήρως τις άριστες δυνατότητες που έχει το αεροσκάφος F-4 στην εκτέλεση αποστολών αέρος - εδάφους, μετά την αναβάθμιση που έχει υποστεί, ενώ παράλληλα επιλύονται θέματα που άπτονται της στελέχωσης και υποστήριξης της μοίρας. Αντίστοιχες οργανωτικές αλλαγές έχουν ήδη δρομολογηθεί και για το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό, ώστε να αυξήσουμε διακλαδικά την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και την ευελιξία όλων των Κλάδων, με γνώμονα πάντα την άμυνα και ασφάλεια της χώρας», πρόσθεσε.

«Η 339 Μοίρα, με το απαράμιλλο μαχητικό πνεύμα των στελεχών της, εκμεταλλεύτηκε διαρκώς και πλήρως τις πολλαπλές δυνατότητες των αεροσκαφών της, και ως μία από τις αρχαιότερες Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας, διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο σε αποστολές εγγύς υποστήριξης και αεροπορικής υπεροχής, σε εποχές δύσκολες για την Πολεμική Αεροπορία, εποχές τεχνολογικής μετάβασης για το Αεροπορικό Όπλο», παρατήρησε στο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου.

«Η 339 Μοίρα εκπλήρωσε στο έπακρο την αποστολή που της ανατέθηκε διαχρονικά. Πλέον με την συγχώνευσή της στην 338 Μοίρα θα εμπλουτίσει την δράση αυτής, συνεισφέροντας με την πλούσια μαχητική εμπειρία των στελεχών της», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τελέσθηκε δοξολογία, έγινε προσκλητήριο για τους 21 Πεσόντες Αεροπόρους της 339 μοίρας, εναπόθεση της Πολεμικής Σημαίας στο μουσείο της μοίρας από τους διατελέσαντες διοικητές της μοίρας. Οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στην στατική έκθεση ενώ πάνω από το χώρο της τελετής πέταξε σε άψογο σχηματισμό τριάδα αεροσκαφών F-4 Φάντομ.