Κλεμμένα αρχαία ελληνικά αγγεία πουλήθηκαν στο Λονδίνο

Κλεμμένα αρχαία ελληνικά αγγεία πουλήθηκαν στο Λονδίνο

Τα αγγεία είχαν κλαπεί από την Αθήνα τη δεκαετία του 1970

Δύο αρχαία ελληνικά αγγεία, ηλικίας 2.500 ετών, αγοράστηκαν στο Λονδίνο για τουλάχιστον 100.000 λίρες το ένα, αλλά είχαν κλαπεί και πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις καταγγελίες του ειδικού, Χρήστου Τσιρογιάννη*, έγραψαν οι Times του Λονδίνου.

Σύμφωνα με τη Guardian, πρόκειται για δύο λευκές λήκυθοι, αρχαιοελληνικά αγγεία του 4ου αιώνα π.Χ., τα οποία είχαν κλαπεί από την Αθήνα τη δεκαετία του 1970.

Τα αγγεία εκτέθηκαν στο «Frieze Masters» από τον κ. Jean-David Cahn, έναν Ελβετό dealer με βάση τη Βασιλεία, εκ μέρους των Αρχών της Βασιλείας-Σταντ.

Γνώριζαν πως τα βάζα είχε διαχειριστεί και ο κ. Gianfranco Becchina, ένας καταδικασμένος dealer παράνομων αρχαιοτήτων, αλλά το όνομά του, είχε παραληφθεί κατά την έκθεση από τον κατάλογο με τους προηγούμενους κατόχους.

Tα δύο αγγεία ήταν μεταξύ των περίπου 5.000 αριστουργημάτων που είχαν παρουσιαστεί το 2015 από την ιταλική αστυνομία μετά από τον επαναπατρισμό της συλλογής του Becchina από την Ελβετία όπου ζούσε.

Οι λήκυθοι ήταν ωστόσο και μεταξύ των περίπου 1.200 αντικειμένων της συλλογής που επιστράφηκαν στο ελβετικό καντόνι Βασιλείας-Σταντ από τις ιταλικές αρχές, καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ιδιοκτησίας τους.

*Ο κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, διδάσκει στην Ενωση Ερευνας Εγκλημάτων κατά της Τέχνης (Association for Research into Crimes Against Art).

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας