Πράκτορες της ΠΓΔΜ συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη

Πράκτορες της ΠΓΔΜ συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη

Διώκονται από τις Αρχές της χώρας τους για εμπλοκή στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών επί Γκρούεφσκι

Υπό κράτηση παραμένουν οι δύο υπήκοοι ΠΓΔΜ που διώκονται από τις Αρχές της χώρας τους για εμπλοκή στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών επί των ημερών του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, υπόθεση που βύθισε τη γειτονική χώρα σε πολιτική κρίση.

Οι δύο άνδρες, 51 και 35 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν στον κρατικό αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης διότι κατείχαν πλαστά διαβατήρια, φέρονται, σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα των Αρχών της ΠΓΔΜ, ως ανώτερα στελέχη υπηρεσίας αντικατασκοπείας της ασφάλειας της χώρας τους.

Νωρίτερα, μετήχθησαν στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου οδηγήθηκαν αρχικά στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, που άσκησε εις βάρος τους ποινική δίωξη για κατοχή και χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και τους παρέπεμψε να δικαστούν, αύριο, στο Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ακολούθως, οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα εφετών, αρμόδιου για θέματα εκδόσεων, όπου έλαβαν γνώση των κατηγοριών που τους χρεώνουν οι διωκτικές αρχές της ΠΓΔΜ. Οι ίδιοι φέρονται να αρνήθηκαν τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι δεν επιθυμούν να εκδοθούν στην πατρίδα τους, φοβούμενοι για τη ζωή τους, ενώ έκαναν λόγο για πολιτική δίωξη. Κατά πληροφορίες, δήλωσαν «ανώτεροι υπάλληλοι τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών».

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν χθες στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ενώ προσπαθούσαν να ταξιδέψουν σε χώρα της Ε.Ε. με πλαστά βουλγαρικά διαβατήρια. Κατά την αστυνομική έρευνα διαπιστώθηκε ότι εις βάρος τους εκκρεμούν διεθνή εντάλματα (ερυθρές αγγελίες) της Interpol. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, τα εντάλματα συνδέονται με τα αδικήματα της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και εγκλημάτων υψηλής τεχνολογίας που τελέστηκαν στην ΠΓΔΜ».

Για την τύχη τους αναμένεται να αποφασίσει το επόμενο διάστημα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, που θα εξετάσει το αίτημα έκδοσής τους στην ΠΓΔΜ.