Μέχρι αύριο η πίστωση από ιδιωτικές κλινικές στον ΕΟΠΥΥ

Τελευταία ημέρα η αυριανή για την πίστωση από τα ιδιωτικά ιδρύματα και κλινικές που συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο οργανισμός χρωστά πολλά χρήματα στους συμβεβλημένους ιδιωτικούς φορείς και εκείνοι με τη σειρά τους αποφάσισαν να προβούν σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ από τη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012 έως και την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012.

Οι υπέρογκες οφειλών του οργανισμού τους αναγκάζει να ξεκινήσουν με την επίσχεση, η οποία όμως δε θα σταματήσει την επόμενη Παρασκευή. Η κινητοποίηση των παρόχων υπηρεσιών υγείας (κλινικοί ιατροί, εργαστηριακοί ιατροί, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές) δε θα σταματήσει καθώς θα λάβει την μορφή των επαναλαμβανόμενων πενθήμερων επισχέσεων εργασίας. Στην πορεία του χρόνου θα ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις.

Πώς επηρεάζει η εξέλιξη τους ασφαλισμένους

Η εξέλιξη αυτή παίρνει φυσικά δραματικές διαστάσεις για όσους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ επιθυμούν να κάνουν εξετάσεις. Εκτός από το γεγονός ότι οι περισσότερες εξετάσεις γίνονται εκτός ΕΟΠΥΥ, όσοι πηγαίνουν από την προσεχή Δευτέρα σε ιδιωτικές κλινικές θα καλούνται όχι πια να πληρώνουν την ανάλογη συμμετοχή στην αξία της εξέτασης, όπως έκαναν μέχρι σήμερα και θα πράττουν μέχρι και αύριο, αλλά θα αναγκάζονται να καταβάλλουν το πλήρες αντίτιμο της εξέτασης που καλούνται να κάνουν. Στη συνέχεια, βεβαίως, δικαιούνται να απαιτήσουν την σχετική δαπάνη από το ταμείο τους.

Οφειλές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ

Να σημειωθεί επίσης ότι ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει εκατοντάδες εκατομμύρια προς τους ιατρούς καθώς, ενώ έχει ολοκληρωθεί η μερική πληρωμή για ιατρικές επισκέψεις μέχρι τον Ιούνιο του 2012, δεν έχει αποδώσει το 10% αυτών από των Ιανουάριο καθώς και το σύνολο των ιατρικών πράξεων και παρακλινικών εξετάσεων από τον Απρίλιο. Ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να χρωστά στους ιατρούς 260 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2012 και 1,110 δισεκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2010 και 2011.

Η κατάσταση αναμένεται να δυσκολέψει δραματικά και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ)δεδομένου ότι η μεγαλύτερη κίνηση ασθενών θα μεταφερθεί στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία όμως αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους, πέρα από το γεγονός ότι δε γίνονται όλες οι εξετάσεις σε όλα τα νοσοκομεία.