Εντοπίστηκε ραδιενέργεια στον αέρα της Ελλάδας

Εντοπίστηκε ραδιενέργεια στον αέρα της Ελλάδας

Ανιχνεύθηκαν ίχνη από το ραδιενεργό ισότοπο ρουθήνιο-106

Ποσότητες ραδιενέργειας ανιχνεύτηκαν στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ). Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, στον αέρα της ελληνικής επικράτειας εντοπίστηκε το ραδιενεργό ισότοπο ρουθήνιο-106 (Ru-106). Η πηγή της ραδιενέργειας είναι άγνωστη μέχρι στιγμής, ωστόσο η ΕΕΑΕ εμφανίζεται καθησυχαστική λέγοντας ότι οι ποσότητες είναι εξαιρετικά μικρές και δεν κινδυνεύει ο πληθυσμός.

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Σύμφωνα με την ΕΕΑΕ, πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.

Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, «οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

Η ΕΕΑΕ διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3
σχόλια
  1. avatar ΚΑΤ-ΟΛΕ

    Βουίζουν τα αυτιά μου, μήπως αυτό έχει σχέση με τη ραδιενέργεια ή να πάω σε κανένα γιατρό;

  2. avatar MIX

    ρουθηνιο στα ρουθουνια μας

  3. avatar ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ

    Δεν ξερω, αλλα μου φαινεται οτι '' κατι μας κρυβουν ''...! Θα μας πουν τελικα ,ποια ειναι η πηγη προελευσης τους..? Η' θα υπαρξει ' τουμπεκι ψιλοκομμενο ' ? Και σε μια περιοχη της Σουδας Χανιων, που εικαζεται οτι καποια ''φιλη χωρα''εχει κρυψει τα ...ειρηνικα της οπλα, γιατι δεν ''επιτρεπεται'' να γινουν ' ανεξαρτητες ' ερευνες για τα επιπεδα ραδιενεργειας ? Και τυχαιο, οτι ο Νομος Χανιων α ν α λ ο γ ι κ α ειναι η πρωτη περιοχη στην χωρα με περιπτωσεις της επαρατης νοσου ( που μπορει βεβαια να ειναι πολλαπλων αιτιων, αλλα σιγουρα και αυτα τα ''ειρηνικα''οπλα εχουν αυξησει κατα πολυ το ποσοστο..!)?

Παρακαλούμε περιμένετε ...