Ο Συνήγορος του Πολίτη για τις δημοτικές παραβάσεις

Ειδικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη για τις κλήσεις και τα πρόστιμα που επιβάλουν οι δήμοι στα οχήματά τους για παραβάσεις, ήρθε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τις προτάσεις της ανεξάρτητης αρχής, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε σχέση με τα παραπάνω ένας πολίτης είναι τα εξής:

1. Η μεγάλη χρονική καθυστέρηση στην ενημέρωση των πολιτών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού της χώρας, περί των οφειλών τους που προέρχονται από την επιβολή προστίμων, τα οποία επιβλήθηκαν έως και 23 Φεβρουαρίου του 2007 (ημερομηνία τροποποίησης διατάξεων του παλαιού Κ.Ο.Κ.), λόγω παράβασης διατάξεων του Κ.Ο.Κ. περί παράνομης στάσης και στάθμευσης.

2. Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μη ασφαλή τοποθέτηση στα οχήματα, του εντύπου της έκθεσης βεβαίωσης της παράβασης (εφεξής, κλήσης), με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην λαμβάνουν γνώση της παράβασης- κλήσης.

Το βασικό μειονέκτημα στη λειτουργία της διαδικασίας είναι το μεγάλο χρονικό περιθώριο, που σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη δημιουργείται εξαιτίας του χρόνου που χρειάζεται, προκειμένου να αναζητήσουν οι δήμοι τους οφειλέτες των προστίμων και στη συνέχεια, να ολοκληρώσουν τα στάδια της βεβαίωσης και είσπραξής τους.

Έτσι, οι παραβάτες γίνονται γνώστες της παράβασης που είχαν διαπράξει πολλά έτη μετά από τον χρόνο πραγματοποίησής της, με αποτέλεσμα πολλοί είτε να μην μπορούν να αποδείξουν ότι δεν την έχουν κάνει είτε ότι έχουν εξοφλήσει το ποσό της παράβασης, αφού κατά πάσα πιθανότητα δεν έχουν κρατήσει την απόδειξη πληρωμής.

Ο Συνήγορος του Πολίτη στο πόρισμα που απηύθυνε στον υπουργό Εσωτερικών, προτείνει:

- Τη νομοθετική ρύθμιση της υποχρέωσης των δήμων για βεβαίωση των προστίμων του Κ.Ο.Κ., εντός τριών ετών από την ημερομηνία της παράβασης και την κτήση της κλήσης.

- Tην αντικατάσταση του εντύπου της κλήσης με έντυπο το οποίο θα επικολλάται στο όχημα (αυτοκόλλητο).

- Tη θέσπιση του δικαιώματος του “παραβάτη” για την καταβολή του ποσού του προστίμου κατά το ήμισυ, σε συγκεκριμένο διάστημα μετά την ημερομηνία λήψης της πρώτης ατομικής ειδοποίησης από τον δήμο.