Γιατί αποσύρεται το πλοίο που αντλούσε καύσιμα από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Γιατί αποσύρεται το πλοίο που αντλούσε καύσιμα από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας του δεξαμενόπλοιου λήγει αύριο, Τρίτη

Από άλλο δεξαμενόπλοιο θα συνεχιστεί η παραλαβή των καυσίμων που απαντλούνται από το βυθισμένο πλοίο «Αγία Ζώνη ΙΙ» νότια της Αταλάντης στον Σαρωνικό, καθώς αύριο Τρίτη λήγουν τα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας για το δεξαμενόπλοιο που επιχειρούσε μέχρι σήμερα στην περιοχή, τα οποία είχαν λάβει παράταση δύο μηνών.

Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση τα πιστοποιητικά αυτά δεν μπορούν να παραταθούν περαιτέρω προσωρινά για το εν λόγω δεξαμενόπλοιο, καθώς μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ανακλήθηκαν όλες οι παρατάσεις.

Σημειώνεται ότι το δεξαμενόπλοιο που επιχειρούσε έως τώρα είχε παραλάβει από τις δεξαμενές Νο2, Νο1 και Νο4 του «Αγία Ζώνη ΙΙ» περισσότερους από 1.000 τόνους μαζούτ.

Εν τω μεταξύ, τα στοιχεία από τα εργαστηριακά αποτελέσματα του πρώτου ελέγχου, μετά την μόλυνση στο Σαρωνικό με το μαζούτ, έδωσε στη δημοσιότητα ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετική ανακοίνωση: «Δεν έχει γίνει επιμόλυνση με πετρελαιοειδή κατάλοιπα στη θάλασσα εντός των ορίων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σύμφωνα με τον εργαστηριακό έλεγχο που παρήγγειλε ο Δήμος από τα χημικά εργαστήρια «Chemico» με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο συγκεκριμένος φορέας επιλέχθηκε με γνώμονα ότι διαθέτει εμπειρία από το 1986, με ειδίκευση στην ανάλυση πετρελαιοειδών και του ρύπους που προκαλούν, συνεργάζεται με πολλούς μεγάλους κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς και διαθέτει όλες τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις. Με δεδομένο ότι δεν βρέθηκε αντίστοιχος φορέας στην Αθήνα, ο οποίος να πληρεί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, αλλά παράλληλα να μπορέσει να ανταποκριθεί με την αμεσότητα που απαιτούσε η περίσταση, ο Δήμος επέλεξε να στείλει αεροπορικώς τα δείγματα στη Θεσσαλονίκη και να πάρει τα αποτελέσματα εντός ενός εικοσιτετραώρου».

Συγκεκριμένα, με οδηγίες του εργαστηρίου, έγιναν εφτά υδροληψίες σε διάφορα σημεία της πόλης, σε απόσταση από 1 έως 15 μέτρα από την ακτή και σε τρία διαφορετικά βάθη, στην επιφάνεια, σε βάθος ενός μέτρου και σε βάθος 1,5 μέτρου.

Σε όλες τις αναλύσεις ο Χημικός Μηχανικός που είχε την ευθύνη του ελέγχου, κ. Αναστάσιος Παγώνης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «Σύμφωνα με τις παραπάνω χημικές αναλύσεις και βάσει της Η.Π 8600/416/Ε103/2009 ΚΥΣ και τις διατάξεις της οδηγίας 2006/7/ΕΚ, δεν έχει γίνει επιμόλυνση του παραπάνω προς εξέταση δείγματος με πετρελαιοειδή κατάλοιπα (μαζούτ, πετρέλαιο κλπ). Επιπροσθέτως, η μέτρηση για λίπη/ορυκτά έλαια έχει την ένδειξη Μ.Α. (μη ανιχνεύσιμο) και στα εφτά δείγματα.

Μετά την παραλαβή των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου, ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις που ζητήσαμε επιβεβαιώνουν τους μακροσκοπικούς ελέγχους που γίνονται επί τρεις μέρες από στελέχη του Δήμου αλλά και του Υπουργείου Υγείας. Δεν εφησυχάζουμε αλλά συνεχίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλουμε να κρατήσουμε του ρύπους από την πετρελαιοκηλίδα μακριά από τις ακτές της πόλης μας. Μέχρι την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου από το Σαρωνικό, θα συνεχίσουμε να κάνουμε σε καθημερινή βάση οπτικό έλεγχο σε όλη την ακτογραμμή του Δήμο και κάθε δέκα μέρες θα επαναλαμβάνουμε τον εργαστηριακό έλεγχο. Για τις επόμενες μέρες η επιχείρηση διατήρησης των ακτών μας ανέπαφων από πετρελαϊκούς ρύπους έχει απόλυτη προτεραιότητα για όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης».

Παρακαλούμε περιμένετε ...