Μάχη με την πετρελαιοκηλίδα και το χρόνο στο Σαρωνικό

Μάχη με την πετρελαιοκηλίδα και το χρόνο στο Σαρωνικό

Τι απαντά η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Δραματικές είναι οι εικόνες από το ευρύτερο παραλιακό μέτωπο της Αττικής μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης καθώς έχουν εντοπιστεί πολλές εστίες ρύπανσης, με μεγάλα τμήματα της πετρελαιοκηλίδας να έχουν παρασυρθεί από τον αέρα.

Φρεαττύδα, Πειραϊκή, η παραλία του Παρασκευά στα Βοτσαλάκια αλλά και η θαλάσσια περιοχή μπροστά από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, είναι οι περιοχές του Πειραιά που έφτασε η ρύπανση, ενώ σε παραλίες σε 'Αγιο Κοσμά, Ελληνικό και Γλυφάδα οι κηλίδες αγγίζουν σχεδόν τις ξαπλώστρες.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύση Καλαματιανό, η πετρελαιοκηλίδα θα καθαρίσει σε 20 με 30 ημέρες. Ανέφερε επίσης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, η στεγανοποίηση του δεξαμενόπλοιου έχει σχεδόν επιτευχθεί, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα πετρελαιοειδή ταξιδεύουν με τους ανέμους και δεν πρόκειται για νέα μόλυνση σε Ελληνικό και Γλυφάδα.

Ταυτόχρονα, έντονη είναι η ανησυχία των περιβαλλοντικών οργανώσεων οι οποίες κάνουν λόγο για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Τι απαντά η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Σε άλλο πλοίο έριξε τις ευθύνες για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη II».

Συγκεκριμένα, ο Θεόδωρος Κουντούρης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε», στο δελτίο ειδήσεων, ισχυρίστηκε ότι για την πετρελαιοκηλίδα φταίει το πλοίο που οποίο είχε προσαράξει ανοιχτά της Ίου, και την Παρασκευή ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Περάματος για επισκευές.

Σε ερώτηση για το εάν το πλοίο απώλεσε όλα τα καύσιμα, απάντησε: «Όχι, το καύσιμο αν είχε φύγει, θα είχε πλημμυρίσει όλη η Ελλάδα. Έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη ζημιά, λυπούμαστε γι’ αυτό που έχει γίνει. Από την πρώτη στιγμή δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αναθέσαμε στα δυο μεγαλύτερα συνεργεία της Ελλάδας να κάνουν αυτή τη δουλειά, που είναι για τις απορρυπάνσεις».

Ταυτόχρονα, ο πλοιοκτήτης υποστήριξε ότι το απέραντο «μαύρο» στην Πειραϊκή και σχεδόν σε όλη την παραλιακή ζώνη μέχρι και τη Γλυφάδα για την ώρα δεν οφείλονται στο «Αγία Ζώνη II».

«Δεν μπορεί τώρα το πετρέλαιο που έχει πάει Σαλαμίνα να φύγει να πάει Πειραϊκή μετά, το πλοίο είναι στεγανοποιημένο από χθες το μεσημέρι», είπε.

«Έχουν φορτώσει τη ρύπανση σε εμάς»

Μάλιστα επεσήμανε: «Την Παρασκευή ήρθε άλλο πλοίο που είχε πάθει ρήγμα και το ξέρετε και ήρθε στο Πέραμα. Ήδη έγινε ρύπανση στο λιμάνι του Περάματος από το συγκεκριμένο πλοίο. Τώρα έχουν… φορτώσει όλη τη ρύπανση σε μας. Το "Blue Star Πάτμος", πέρασε ρυμουλκούμενο, το οποίο ήρθε στο Πέραμα για επισκευές. Είχε διαρροή κατά την διάρκεια της μεθόρμισής του από το νησί (σ.σ. εννοεί την Ίο) εδώ».

«Όταν αλλάζει ο καιρός… Εδώ στο λιμάνι του Πειραιά γίνονται. Υπάρχουν και άλλα πλοία που έχουν υποστεί κάποιες ζημιές και μπορεί κάποια κομμάτια ρυπάνσεως να είναι και από άλλα πλοία, δεν είναι ότι όλα είναι δικά μας. Δεν βρήκαμε τώρα έναν και τα φορτώνουμε όλα…». Ο κ. Κουντούρης, τέλος, διέψευσε την πληροφορία πως στο πλοίο δεν υπήρχε το πλήρωμα που θα έπρεπε.

Στο Σαρωνικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Περιοχές που έχουν πληγεί από την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό θα επισκεφτεί το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ συνοδευόμενος από τους δημάρχους της περιοχής θα επισκεφθεί το Φάληρο, τον Άλιμο και τη Γλυφάδα για να διαπιστώσει ο ίδιος το μέγεθος της καταστροφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα καταθέσει σήμερα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, ενώ χθες με ανάρτησή του στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ασκήσει έντονη κριτική στην κυβέρνηση την οποία είχε κατηγορήσει για αδιαφορία.