Η ζωή στην China Town της Θεσσαλονίκης

Η ζωή στην China Town της Θεσσαλονίκης

Που εργάζονται, που ζουν και πώς διασκεδάζουν οι 2.200 Κινέζοι που μένουν στην Θεσσαλονίκη

Οι 2.200 Κινέζοι που ζουν σήμερα στη Θεσσαλονίκη περιμένουν με ιδιαίτερη χαρά την 82η ΔΕΘ, καθώς η χώρα τους είναι η τιμώμενη της φετινής διοργάνωσης.

Οι περισσότεροι Κινέζοι ζουν και δραστηριοποιούνται στη δυτική πλευρά της πόλης, κοντά στο κέντρο. Πολλά από τα 180 καταστήματα της «Τσάιναταουν» Θεσσαλονίκης, βρίσκονται στις οδούς: Αισώπου, Ταντάλου, Γιαννιτσών, Μοναστηρίου και Αναγεννήσεως.

Από αυτούς, άλλοι δηλώνουν Βουδιστές και άλλοι Χριστιανοί. Οι ενήλικες ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο. Ανάμεσά τους υπάρχουν 80-100 παιδιά, ηλικίας 3-12 ετών. Όμως, τα περισσότερα παιδιά βρίσκονται πίσω στην Κίνα.

Όσα παιδιά ζουν σταθερά στη Θεσσαλονίκη φοιτούν σε ελληνικά σχολεία, δημόσια ή ιδιωτικά και μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα στο κινέζικο σχολείο, που ίδρυσε η κοινότητά τους στην πόλη.

Οι περισσότεροι Κινέζοι της Θεσσαλονίκης ήρθαν στην πόλη την πενταετία 2000-2005. Είναι εργασιομανείς και αρκετά εσωστρεφείς. Η διασκέδασή τους περιορίζεται κυρίως τις Κυριακές. Τους αρέσουν οι βόλτες στην παραλία γύρω από τον Λευκό Πύργο, το φαγητό σε κάποιο ελληνικό μαγαζί και οι βουτιές στις ακτές της Χαλκιδικής.

Είναι η δεύτερη φορά που η Κίνα είναι τιμώμενη χώρα της ΔΕΘ. Η πρώτη ήταν το 1998. Τότε, η Κίνα συμμετείχε στη διοργάνωση ως η πρώτη τιμώμενη χώρα στην ιστορία του θεσμού. Οι Κινέζοι ευελπιστούν ότι η συμμετοχή της χώρας τους στη ΔΕΘ θα βάλει σε νέες βάσεις τόσο τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, όσο και την παρουσία της Κίνας στην περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και της Ευρώπης.