Καίγεται η Ζάκυνθος – Στέλνουν 20 πυροσβεστικά, Στρατό και ελικόπτερα

Καίγεται η Ζάκυνθος – Στέλνουν 20 πυροσβεστικά, Στρατό και ελικόπτερα

«Ξεφυτρώνουν» συνεχώς νέα πύρινα μέτωπα!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα πύρινα μέτωπα σε Αναφωνήτρια, Βολίμες και Πόρτο Βρώμη και όρος Σκοπό στο νησί της Ζακύνθου.

Οι Αρχές φοβούνται ότι η κατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας θα δυσκολέψει, μιας και πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι. Όλες οι προσπάθειες εστιάζουν πλέον στο χωριό Μαριές όπου το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων.

Στη μάχη της κατάσβεσης ρίχνεται και ο Ελληνικός Στρατός, ενώ το πρωί θα φτάσει στο νησί και δύο ελικόπτερα Σινούκ για να πραγματοποιήσουν ρίψεις από αέρος.

Παράλληλα στέλνονται εκτάκτως με ειδικά δρομολόγια 20 πυροσβεστικά οχήματα με σχεδόν 60 πυροσβέστες καθώς και ερπυστριοφόρα.

Στην περιοχή της Αναφωνήτριας έχει καταστραφεί ολοσχερώς μία παλαιά κατοικία, όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το imerazante.gr, οι ένοικοι εγκατέλειψαν το σπίτι σε κατάσταση σοκ, ενώ τουλάχιστον τρεις παρακείμενες οικίες περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, με τα επίγεια και τα εναέρια μέσα να καταβάλουν τεράστιες προσπάθειες να σώσουν σπίτια και άλλες περιουσίες.

Καταστράφηκαν εξάλλου δύο εστιατόρια έξω από τη Μονή Αναφωνήτριας, ενώ η ίδια η Μονή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στους εξωτερικούς της χώρους. Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κάτοικοι, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην περιοχή για παν ενδεχόμενο. Η εντολή εκκένωσης του χωριού δεν είναι υποχρεωτική, με κάθε κάτοικο να αποφασίζει κατά βούληση αν θα μείνει στο σπίτι του ή θα το εγκαταλείψει.

Έτσι, πολλοί κάτοικοι του χωριού Αναφωνήτρια εγκατέλειψαν την περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ άλλοι έμειναν πίσω, για να δώσουν τη μάχη με τις φλόγες, που «άγγιξαν» τις αυλές των σπιτιών.

Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτες καταστήματα και εστιατόρια, όπου χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές ότι οι εκρήξεις από τις μπουκάλες υγραερίου ακούγονται σε πολλά μέτρα απόσταση.

Μάλιστα, οι φλόγες έχουν «αγκαλιάσει» και το μοναστήρι της Αναφωνήτριας, ενώ υπάρχουν αναφορές πως ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την περιοχή του Ναυαγίου, ενώ τα άλλα προς Μαριές και Ορθονιές.

Παράλληλα, σε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες, από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Πρόκειται για τουρίστες, οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή.

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια.