Ένταση στη σημερινή συνεδρίαση των δημάρχων

Υψηλοί ήταν σήμερα το μεσημέρι οι τόνοι, στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ της ΚΕΔΕ μεταξύ δημάρχων -ιδιαιτέρως του δημάρχου Μεταμόρφωσης- και εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ- ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος, κάλεσε τους δημάρχους να απαντήσουν στην ερώτηση: “θα είστε μαζί μας ή θα είστε με τα μέτρα”.

Ο κ. Μπαλασόπουλος, τόνισε ότι οι μειώσεις κατά 86 εκατ. ευρώ στο μισθολογικό κόστος και η κατάργηση Νομικών Προσώπων των δήμων, θα έχουν ως συνέπεια σωρεία απολύσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι οι εργαζόμενοι στους δήμους θα προχωρήσουν σε κατάληψη των δημοτικών κτιρίων και των γκαράζ, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η αποκομιδή απορριμμάτων.

Εκτός των άλλων η ΠΟΕ- ΟΤΑ προτίθεται να καταγγείλει τις περιπτώσεις εκείνων, που μέσω του προγράμματος “κοινωφελής εργασία”, θα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων, καθώς τις πρωτοβουλίες δημάρχων να παραχωρούν, μέσω των κοινωνικών συνεταιρισμών, αρμοδιότητες στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, από την πλευρά του, απάντησε λέγοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών δεσμεύθηκε, ότι έως τα μέσα Οκτωβρίου θα κατανεμηθούν 95 εκατ. από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους(ΚΑΠ) και 35 εκατομμύρια από Παρελθόντα Οικονομικά Έτη(ΠΟΕ) Οπως είπε ο κ. Ασκούνης, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρίστου Σταϊκούρα ως το τέλος του χρόνου θα αποδοθούν στους δήμους τα υπολειπόμενα των οφειλομένων από τα ΠΟΕ που ανέρχονται σε 213,87 εκατ. ευρώ.