Τα δύο ενδεχόμενα για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Κάλαμο

Τα δύο ενδεχόμενα για τα αίτια της καταστροφικής πυρκαγιάς στον Κάλαμο

Καμένη φιάλη υγραερίου εντοπίστηκε σε σημείο μέσα στο δάσος

Δύο είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι αρμόδιες αρχές όσον αφορά στο πώς ξεκίνησε η μεγάλη πυρκαγιά στον Κάλαμο που μαίνεται από χθες το απόγευμα.

Όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του μηχανισμού πυρόσβεσης, με βάση ενδείξεις εξετάζεται η εκδοχή να ξεκίνησε από καλώδια της ΔΕΗ. Ωστόσο, οι ανακριτικοί υπάλληλοι ερευνούν και τα ευρήματα σε σημείο μέσα στο δάσος, τα οποία απεικονίζονται σε φωτογραφία των οποίων έδωσε σε ενημερωτική ιστοσελίδα κάτοικος της περιοχής. Πρόκειται για μια καμένη φιάλη υγραερίου με δύο φανάρια αυτοκινήτου σε διάταξη, τα οποία μετέβη κλιμάκιο στο σημείο για να τα παραλάβει.

Η Πυροσβεστική πάντως, επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών.

Διαβάστε αναλυτικά: Για δεύτερη νύχτα στις φλόγες Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας

Επίσης, οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού αυτών.

Το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει πανικός, αντίθετα θα πρέπει όλοι να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αρχών.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα, χρειάζεται ψυχραιμία και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε», καταλήγει ανακοίνωση του ΠΣ.

Προβληματισμός Τόσκα για εμπρησμούς

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης στο Επιχειρησιακό Κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως αρκετές από τις πυρκαγιές δεν μπορεί παρά να είναι έργο εμπρηστών. Υπήρξαν χθες 91 πυρκαγιές και σήμερα άλλες 31. Υπήρξαν πολλές πυρκαγιές στη Ζάκυνθο (19) στην Αμαλιάδα, την Ολυμπία, την Κεφαλονιά και σε άλλα μέρη, σημείωσε.

Εμείς προβληματιζόμαστε και για εμπρησμούς που σίγουρα έγιναν. Οι 19 στη Ζάκυνθο σίγουρα ήταν εμπρησμοί. Οι απόπειρες στο άλσος Βεδικού, στο Κορωπί και την Καισαριανής σίγουρα ήταν προσπάθειες, που με τις ενέργειες της ΠΟΥ και της ΕΛΑΣ απετράπησαν, είπε ο κ. Τόσκας, ο οποίος επανέλαβε ότι οι πυρκαγιές δε σβήνονται ούτε με ευχές, ούτε με εύκολα λόγια που λένε κάποιοι.

Διαβάστε: Τόσκας-Σκουρλέτης: Είναι η ώρα της προσπάθειας και της ευθύνης