Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ωρωπού – Κάηκαν σπίτια στον Κάλαμο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Ωρωπού – Κάηκαν σπίτια στον Κάλαμο

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες - Δύο τα μεγάλα μέτωπα της πυρκαγιάς - Σε συνεχή επικοινωνία Τσίπρας και Τόσκας

Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται από τις 4 το απόγευμα στην περιοχή του Καλάμου Αττικής, η οποία αυτήν την ώρα μαίνεται σε δύο κύρια μέτωπα, ένα προς τον βορρά και ένα προς το νότο.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε ταχύτατα και πέρασε μέσα από περιοχή όπου υπήρχαν διάσπαρτα σπίτια, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε αρκετά σπίτια. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, τουλάχιστον πέντε σπίτια έχουν καεί, ενώ τουλάχιστον 20 έχουν υποστεί ζημιές, μεταξύ αυτών και σπίτια που αποτελούν μόνιμες κατοικίες, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ωρωπού.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 15 εθελοντικά οχήματα, ενώ συνδράμουν και υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πολύ δύσκολο η φωτιά να τεθεί υπό έλεγχο στη διάρκεια της νύχτας, λόγω της αδυναμίας των πτητικών μέσων να επιχειρήσουν νυχτερινές ώρες.

Αργά το βράδυ η περιφέρεια Αττικής ζήτησε να κηρυχθεί ο δήμος Ωρωπού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ένα αίτημα που η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έκανε δεκτό, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Λόγω της αλλαγής του ανέμου η φωτιά έχει πλέον δύο μεγάλα μέτωπα, ένα προς βορρά και ένα προς νότο, για τα οποία καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες οι δυνάμεις πυρόσβεσης να ανακόψουν την πορεία τους.

Εν τω μεταξύ, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον κόμβο Καπανδριτίου - Μικροχωρίου, στην συμβολή παραλιακής Αγίων Αποστόλων και επαρχιακής Καλάμου και στην συμβολή της λεωφόρου Μαρκοπούλου με την παραλιακή Αγίων Αποστόλων.

Νωρίτερα είχαν εκκενωθεί δύο παιδικές κατασκηνώσεις, και τα παιδιά απομακρύνθηκαν με ασφάλεια.

Εν τω μεταξύ, στο 251 νοσοκομείο της Αεροπορίας διακομίστηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γιόβας, ο οποίος συντόνιζε το έργο της κατάσβεσης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της μεγάλης έντασης ένιωσε αδιαθεσία και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου υποβάλλεται προληπτικά σε ιατρικές εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και ενημερώνεται για την πορεία των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ειδικά αυτών σε Κάλαμο Αττικής και Ζάκυνθο, ζητώντας την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος.

"Έλαβα ενημέρωση από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τόσκα για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα και ζήτησα την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες", αναφέρει ο πρωθυπουργός σε ανάρτηση του στο Τwitter.

Νωρίτερα, εκδηλώθηκαν άλλες τρεις πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα από τις δυνάμεις πυρόσβεσης. Είναι στην περιοχή Στρογγύλη στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

1
σχόλιο
  1. avatar Ιωάννης Χρυσόστομος

    Η προηγούμενη φόρμα που είχατε ηταν πολύ καλύτερη και έμπαινα στην σελίδα σας καθημερινά.
    Τώρα δεν μπαίνω καθόλου πολυ δύσχρηστο και δεν φαίνονται πολλές ειδήσεις μαζί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...