Ο πρώτος πολιτικός γάμος προσφύγων στην Ελλάδα

Ο πρώτος πολιτικός γάμος προσφύγων στην Ελλάδα

Ο Μαχμούτ και η Αμάνι από τη Συρία μένουν στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ και παντρεύτηκαν στο Δημαρχείο Μυτιλήνης

Ο 23χρονος Μαχμούτ που κατάγεται από την πόλη Ντάρα της Συρίας και η 21χρονη Αμάνι από το Ντεριζόρ βρέθηκαν και οι δύο πρόσφυγες στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στην Λέσβο. Εκεί γνωρίστηκαν, ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν σύμφωνα με τα ισλαμικά έθιμα τον περασμένο Μάρτιο, ένας γάμος όμως που στην Ελλάδα δεν έχει καμία νομική ισχύ.

Το νεαρό ζευγάρι περιμένει το πρώτο του παιδί και έτσι αποφάσισαν να παντρευτούν πολιτικά.

Η γραφειοκρατία και αδυναμία προσκόμμισης των απαραίτητων εγγράφων, όπως ληξιαρχική πράξη γέννησης, ξεπεράστηκε με απόφαση του Ειρηνοδικείου Λέσβου που έκανε δεκτή αίτηση της 21χρονης και έτσι δόθηκε η απαιτούμενη άδεια από το ληξιαρχείο του νησιού και εκδόθηκε η άδεια γάμου.

Ο πολιτικός γάμος των δύο προσφύγων (η Αμάνι βρίσκεται στο καθεστώς αιτούσας άσυλο, ενώ στον Μαχμούτ έχει αποδοθεί) τελέστηκε τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στο Δημαρχείο Μυτιλήνης.

«Είναι ο πρώτος γάμος μεταξύ προσφύγων στην ελληνική έννομη τάξη», ανέφερε στην εφημερίδα ο δικηγόρος και νέος διευθυντής της Οργάνωσης HIAS Ελλάδος Βασίλης Κερασιώτης.

Το Ειρηνοδικείο Λέσβου απεφάνθη στις 13 Ιουλίου πως η αδυναμία της αιτούσας να προσκομίσει ληξιαρχική πράξη γέννησης και βεβαίωση αγαμίας λόγω της κατάστασης στη Συρία και το γεγονός ότι δεν λειτουργεί πρεσβεία της χώρας στην Ελλάδα, δεν πρέπει να μπει εμπόδιο στην επιθυμία να λάβει άδεια γάμου για να δημιουργήσει οικογένεια.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Εμπρός» της Λέσβου