Ξεκίνησαν οι έρευνες για την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα

Ξεκίνησαν οι έρευνες για την καταστροφική πυρκαγιά στα Κύθηρα

Πληροφορίες για αναμμένα τσιγάρα και άλλες πιθανές αιτίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί - Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα από την Πυροσβεστική

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκεται από χθες το βράδυ στα Κύθηρα προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια της καταστροφικής πυρκιαγιάς στα Κύθηρα , που μέσα σε τρία 24ωρα έκανε σταχτη  15.000 στρέμματα γης.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί μετέβησαν χθες το βράδυ στο νησί και ήδη έχουν αρχίσει τη συλλογή στοιχείων και τη λήψη καταθέσεων.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με τα αίτια, ωστόσο, διερευνώνται όλες οι εκδοχές. Πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για αναμμένα τσιγάρα και άλλες πιθανές αιτίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της πυρκαγιάς, από το πρωί δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένουν όλες οι δυνάμεις πυρόσβεσης, οι οποίες έφτασαν σταδιακά στο νησί από όλη την Ελλάδα και αντιμετωπίζουν κυρίως μικρές εστίες που προκύπτουν από αναζωπυρώσεις μέσα στην καμένη έκταση.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, η έκταση που κάηκε είναι πάνω από 15.000 στρέμματα, αλλά πλήρης καταγραφή των ζημιών θα γίνει μετά την κατάσβεση.

Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος που κάηκε είναι δασική έκταση και λίγες καλλιέργειες, που θα εκτιμηθούν από την Πυροσβεστική σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί της Πυροσβεστικής, το αισιόδοξο, μετά την καταστροφή, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος των καμένων εκτάσεων ήταν με αφάνες, φρύγανα, ρύκια, κ.λ.π. και θα αποκατασταθεί γρήγορα, ενώ η περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά, είναι στο μη τουριστικό τμήμα του νησιού.

Ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι η πυρκαγιά στα Κύθηρα μπορεί να μην εμπνέει πλέον ανησυχία, όμως οι δυνάμεις πυρόσβεσης δεν θα χαλαρώσουν μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, γι' αυτό κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...