Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις βάσεις του 2017

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τις βάσεις του 2017

Ποιες σχολές κινούνται ανοδικά και ποιες πέφτουν

Σημαντική άνοδο της τάξεως των 1.500 μορίων σε δημοφιλείς σχολές όπως οι παιδαγωγικές, η οικονομικές και η πληροφορική, αναμένεται να εμφανίσουν οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Την ίδια στιγμή ανοδικά κινούνται οι νομικές και οι ανθρωπιστικές σχολές καθώς και οι ιατρικές, ενώ σημειώνεται άνοδος στα ΤΕΙ θετικής κατεύθυνση.

Παρά το μεγάλο ποσοστό υποψηφίων που δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που παρουσίαζαν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης, οι πολυτεχνικές σχολές παραμένουν μια σταθερά αγαπημένη επιλογή και δεν θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς και φέτος τις διεκδικούν -οι λιγοστοί σε σχέση με πέρσι- υποψήφιοι, όπως σημειώνει σχετικά με τις βάσεις ο Ελεύθερος Τύπος σε δημοσίευμά του.

Σε ό,τι αφορά σε σχολές όπως τα Οικονομικά και η Πληροφορική επωμίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος της αποτυχίας των φετινών υποψηφίων, με τις εκτιμήσεις να σημειώνουν ότι στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο θα καταγραφεί και η μεγαλύτερη πτώση. Αντίθετα, οι καλές επιδόσεις στα υπόλοιπα μαθήματα εκτοξεύουν Νομικές, Ιατρικές, τμήματα ΤΕΙ πολυτεχνικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων, ενώ ο υψηλός ανταγωνισμός ανεβάζει τις βάσεις εισαγωγής και στα Παιδαγωγικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας ο αριθμός των υποψηφίων που δήλωσαν ότι θα εξεταστούν σε πέντε μαθήματα, ώστε να έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν τις σχολές δύο πεδίων. Φυσικά δεν γνωρίζουμε αν δήλωσαν σχολές από ένα ή δύο πεδία και με ποια σειρά. Ετσι έχουμε ακόμη έναν άγνωστο στην εκτίμηση των βάσεων», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο.

Σχολές παραδοσιακές και με πλατιά βάση επιλέγουν οι υποψήφιοι με το βλέμμα στο… μεταπτυχιακό. Συγκεκριμένα, στις πρώτες θέσεις των υποψηφίων βρίσκονται οι ιατρικές σχολές της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, καθώς και οι νομικές σχολές, τις οποίες επιλέγουν ως πρώτη επιλογή κοντά στους 2.000 υποψηφίους κάθε χρόνο. Παράλληλα, ακολουθούν το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ενώ οι Σχολές Ανθυποπυραγών, Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και το Τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού συγκεντρώνουν παραδοσιακά πολλές προτιμήσεις.

Αρκετές πρώτες προτιμήσεις συγκέντρωσαν επίσης η Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, το Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Αθήνα, ενώ από τα Τεχνολογικά Ιδρύματα και στο σύνολο των προτιμήσεων ανά ομάδα σχολών, πολλές προτιμήσεις καταγράφονται στα Τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας, Φυσικοθεραπείας, Λογοθεραπείας και Εργοθεραπείας.