Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης Ηριάννας

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της 29χρονης Ηριάννας

Πανδαιμόνιο στο δικαστήριο

Με φωνές και συνθήματα απάντησαν οι αλληλέγγυοι της 29χρονης Ηριάννας στο άκουσμα της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών που απέρριψε το αίτημα της για αναστολή εκτέλεσης της ποινής κάθειρξης των 13 ετών η οποία της έχει επιβληθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Το δικαστήριο με οριακή πλειοψηφία (3-2) απέρριψε τόσο το αίτημα της νεαρής κοπέλας όσο και του συγκατηγορούμενου της.

Δυο μέλη του δικαστηρίου είχαν την άποψη ότι η 29χρονη και ο συγκατηγορούμενός της πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

Της απόφασης ακολούθησε πανδαιμόνιο, μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, με μπουκάλια να εκσφενδονίζονται και τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν μεταξύ άλλων: «Ο Τσοχατζόπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και δυο παιδιά να μείνουν μέσα…».

«Όχι» και από τον εισαγγελέα

«Όχι» είχε πει νωρίτερα και ο εισαγγελέας στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής της Ηριάννας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε τη απόρριψη της αίτησης της νεαρής υποψήφιας διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι εάν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως βλάπτεται η ενασχόληση της 29χρονης με την διδασκαλία υπογραμμίζοντας, όμως, πως αυτή είναι μια συνέπεια του εγκλεισμού της.

Η 29χρονη, νωρίτερα, μιλώντας στους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών ζήτησε την αναστολή της ποινής που της επιβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο.

«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα προσβεβλημένη», είπε.

Στο πλευρό της 29χρονης, από νωρίς το πρωί, δεκάδες φίλοι και αλληλέγγυοι. Δίπλα της και οι καθηγήτριες της στο Πανεπιστήμιο, Μαρία Ιακώβου και Αμαλία Μοζερ, οι οποίες μίλησαν για μια κοπέλα με ήθος και πολλές δυνατότητες.

«Τελείωσε με 9,85 με άριστα το 10. Εργάζεται μαζί μας 2,5 χρόνια. Παιδί με εξαιρετικό ήθος και χαρακτήρα. Είναι εξειδικευμένη επιστήμονας και προσφέρει έργο. Η κοσμήτορας είναι συγκλονισμένη με ό,τι συνέβη στην Ηριάννα. Η παρουσία της στο σχολείο του Πανεπιστημίου, όπου οι ξένοι μαθαίνουν ως δεύτερη γλώσσα τα ελληνικά, είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα πια αμείβεται, αφού το Πανεπιστήμιο προσφέρει υποτροφία εργασίας στους αριστούχους», κατέθεσε η κ. Ιακώβου.

Η καθηγήτρια Αμαλία Μοζερ, υποστήριξε ότι εάν δεν συνεχίσει η 29χρονη ό,τι έχει ξεκινήσει και παραμείνει στη φυλακή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το επαγγελματικό της μέλλον.

«Κάνει αυτό που αγαπάει παρά τις δυσκολίες. Ο δρόμος της κόπηκε. Ευχή μου είναι να μπορέσει να συνεχίσει ό,τι άρχισε», είπε η μητέρα της, ενώ οι καθηγήτριές της δάκρυσαν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη και της αίτησης αναστολής που είχε υποβάλει για λόγους υγείας ο 33χρονος συγκατηγορούμενος της Ηριάννας.

Αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.