Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής

Στο ρεπερτόριο του ήταν πολλά γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του νέου κύματος

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 74 ετών ο γνωστός και αγαπημένος τραγουδιστής Γιάννης Καλατζής. Ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα στην περίοδο του νέου κύματος και μεσουράνησε τη δεκαετία του '60 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του '70.

Τα πιο γνωστά του τραγούδια ήταν:

  • Γοργόνα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
  • Παποράκι του Μπουρνόβα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
  • Δελφίνι, δελφινάκι (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
  • Τζαμάϊκα (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
  • Το λεβεντόπαιδο (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
  • Το Παλιό Ρολόι (Μουσική - Μάνος Λοΐζος)
  • Ξενάκι είμαι και θα'ρθώ (Μουσική - Σταύρος Κουγιουμτζής)
  • Ο Σταμούλης ο Λοχίας (Μουσική - Γιώργος Κατσαρός)
  • Παραμυθάκι μου (Μουσική - Μάνος Λοΐζος) (το τραγούδι ακούστηκε στην ταινία Ο Εξορκιστής)

Ήταν γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1943.

Η καριέρα του ως τραγουδιστής ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ο ίδιος ήταν μέλος του Τρίο Μορένο στη Θεσσαλονίκη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά είχε συνεργαστεί με τον διάσημο συνθέτη Γιώργο Μητσάκη. Η δημοτικότητά του άρχισε να αυξάνεται και είχε μια παραγωγική συνεργασία με μερικούς από τους πιο διάσημους Έλληνες συνθέτες της περιόδου - Μάνος Λοΐζος, Σταύρος Κουγιουμτζής, Γιώργος Κατσαρός, Μίμης Πλέσσας, ο Γιάννης Σπανός, και Τόλης Βοσκόπουλος. Καλατζής συμμετείχε στο άλμπουμ μαζί με τραγουδιστές όπως ο Γιώργος Νταλάρας, η Χάρις Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Μαρίζα Κωχ, η Λίτσα Διαμάντη και ο Κώστας Σμοκοβίτης. Εμφανίστηκε επίσης σε δέκα ταινίες.

Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1970, ο Καλατζής συνεργάστηκε με τον συνθέτη Νίκο Καρβέλα και το 1981 κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ με τα τραγούδια του Τόλη Βοσκόπουλου. Το τελευταίο του άλμπουμ προτού αποσυρθεί από το ενεργό τραγούδι ήταν το 1984, ωστόσο, το 1985, πήρε μέρος σε μια μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στον συνθέτη Μάνο Λοΐζο που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Το 2000, κυκλοφόρησε ένα διπλό CD, το πρώτο με τις μεγαλύτερες επιτυχίες του σε νέες εκδόσεις και το δεύτερο με το περίφημα ελληνικά τραγούδια στην απόδοσή τους.

Ο Καλατζής θεωρείται ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της εποχής και τα τραγούδια του έχουν ερμηνευθεί και από τους νεότερους τραγουδιστές.

Το 2013 ο Γιάννης Καλατζής τιμήθηκε στην ελληνική εκδοχή του τηλεοπτικού προγράμματος Your Face Sounds Familiar που μεταδόθηκε από τον ΑΝΤ1 με τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο να τον υποδύεται και να εκτελεί ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια του, το «Δελφίνι δελφινάκι».

Παρακαλούμε περιμένετε ...