Προσωρινή κατάχωση αρχαιοτήτων ενόψει απαλλοτρίωσης

Θα αργήσουν λίγο να δουν το φως της μέρας τα αρχαία κατάλοιπα ναού, που βρέθηκαν σε οικόπεδο επί των οδών Καραολή και Αντιγονίδων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Προϋπόθεση για να αποκαλυφθούν είναι η απαλλοτρίωση του οικοπέδου. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα προχωρήσει και η διαδικασία ανάδειξης, αφού το κονδύλι για τη συγκεκριμένη εργασία έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η απόφαση προήλθε μετά από συμφωνία όλων των μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε χθες. Οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι ο κίνδυνος υποχώρησης του πεζοδρομίου λόγω διάβρωσης και το ενδεχόμενο να υποστούν ζημιές οι γειτονικές πολυκατοικίες που βρίσκονται στο σημείο.

Η διαδικασία κατάχωσης του σημαντικού μνημείου, που βρέθηκε στην Περιοχή των Ιερών, όπως την ονομάζουν οι αρχαιολόγοι, έχει ήδη ξεκινήσει από την ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Ο ναός έχει προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον των πολιτών, που έσπευσαν να το «βαφτίσουν» ναό της Αφροδίτης –μάλιστα έχουν φτιάξει και σχετική κίνηση στο facebook που ζητούν τη διάσωσή του- χωρίς κάτι τέτοιο να αποδεικνύεται από την επιστημονική μελέτη. Κατά τους αυτοκρατορικούς χρόνους, τα αρχιτεκτονικά του μέλη μεταφέρθηκαν από άλλη περιοχή, πιθανότατα δε χρησιμοποιήθηκε για τη λατρεία των αυτοκρατόρων, της θεάς Ρώμης και του Δία.