Τα μόρια δείχνουν βουτιά των βάσεων

Τα μόρια δείχνουν βουτιά των βάσεων

Επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μεγάλη πτώση στις οικονομικές σχολές

Το τοπίο σε σχέση με τις  βάσεις των σχολών της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες αναμένεται να ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου, φαίνεται να ξεκαθαρίζει: Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία κλιμάκωσης των μορίων που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις για μεγάλη πτώση των βάσεων στις οικονομικές σχολές του 5ου Επιστημονικού Πεδίου.

Όπως επισημαίνει στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο εκπαιδευτικός αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων Ομόκεντρο και Ανθρωπιστικών Σπουδών Αντώνης Φλωρόπουλος, η μεγαλύτερη μάζα υποψηφίων στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο συγκέντρωσε 10.000-14.000 μόρια. «Βέβαιο είναι ότι ένας υποψήφιος που κατάφερε να συγκεντρώσει 13.000-14.000 μόρια θα δει τα αποτελέσματα των βάσεων τον προσεχή Αύγουστο με χαμόγελο. Οι εκτιμήσεις που έχουμε κάνει το προηγούμενο διάστημα με τα νέα στοιχεία του υπουργείου φαίνεται να επαληθεύονται. Είναι χαρακτηριστικό πως στο 5ο Επιστημονικό Πεδίο η πτώση θα είναι πολύ ισχυρή, μικρότερη δε στα περιζήτητα τμήματα και σαφώς μεγαλύτερη στις υπόλοιπες σχολές κυρίως της περιφέρειας».

Στην κατεύθυνση των θετικών σπουδών, οι αριστούχοι αντιπροσωπεύουν ποσοστό 4,22%. Στη μεσαία κλίμακα, όπως τονίζει ο Αντώνης Φλωρόπουλος, όπου θα συναντήσουμε και τις σημαντικότερες σχολές των ΑΕΙ, έχουμε περίπου το 22% των υποψηφίων με βαθμολογίες από 14.000 ώς 17.000 μόρια. «Η πλειοψηφία, δε, συγκεντρώνει 10.000-14.000, ποσοστό περίπου 35%. Γι' αυτό μπορούμε να μιλάμε για σημαντική πτώση στο 2ο Πεδίο Θετικών Σπουδών».

Ωστόσο, οριακή θα είναι, όπως υπολογίζεται, η πτώση στις ιατρικές σχολές της χώρας. Σημειώνεται πως οι φετινοί υποψήφιοι των θετικών σπουδών με κατεύθυνση τις Επιστήμες Υγείας έφτασαν τους 15.990, τη στιγμή που πέρυσι δεν ξεπέρασαν τους 13.812. Αυτή τη χρονιά το ποσοστό των αριστούχων είναι 8,07%, σαφώς μειωμένο σε σχέση με πέρυσι. «Θα πρέπει να τονιστεί πως στο πεδίο αυτό συγκεντρώνεται το μικρότερο ποσοστό υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση. Πάντως, όσοι συγκέντρωσαν κάτω από 16.000 μόρια, η αλήθεια είναι πως δεν έχουν πολλές πιθανότητες να εισαχθούν σε υψηλόβαθμα τμήματα, όπως είναι αυτά της Βιολογίας ή της Φαρμακευτικής, που απαιτούν βαθμολογίες πάνω από 18.000 μόρια. Εκτιμούμε πως στον τομέα υγείας η πτώση δε θα είναι μεγαλύτερη από 100-150 μόρια» σημειώνει ο Φλωρόπουλος.

Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος οι μαθητές οι οποίοι δεν έγραψαν καλά και συγκέντρωσαν έως 7.000 μόρια αντιπροσωπεύουν το 17,96%. Τα στοιχεία αυτά, πάντως, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος σχεδόν 200 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι συγκέντρωσαν μόρια πάνω από 17.500 κάνουν τους αναλυτές να μιλούν για αυξομειώσεις των βάσεων, μπορεί και μικρή άνοδο στις περιζήτητες σχολές, που δεν είναι άλλες από τις νομικές αλλά και τα τμήματα ψυχολογίας. «Πάντως, στο 4ο Πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης - τα παιδαγωγικό τμήματα - οι βαθμολογίες και τα στατιστικά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα μόρια που απαιτούνται για την εισαγωγή θα είναι πολύ περισσότερα από πέρυσι».