Πόσες είναι τελικά οι δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς

Πόσες είναι τελικά οι δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς

Η επίσημη ανακοίνωση για τον αριθμό από τα αρμόδια υπουργεία

Μετά το σάλο που έχει προκληθεί για τον αποκλεισμό χιλιάδων νηπίων από τους παιδικούς σταθμούς, σε θέσεις που επιδοτούνται από ΕΣΠΑ, τα αρμόδια υπουργεία προχώρησαν σε επίσημη ανακοίνωση με διευκρινίσεις για τον αριθμό των παιδιών που θα έχουν δωρεάν θέσεις στις δομές όλης της χώρας από το Σεπτέμβριο.

Όπως ανακοίνωσαν λοιπόν τα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης), ο συνολικός τελικός αριθμός των ωφελούμενων για τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς θα υπερβεί τις 100.000 παιδιά έναντι 91.000 της περυσινής χρονιάς.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται, περίπου 60% των δικαιούχων θα προέρχεται από τα φτωχότερα στρώματα.

Τα υπουργεία διευκρινίζουν ότι:

  • Περίπου 10.000 περισσότερα παιδιά αναμένεται να μπουν το 2017 σε παιδικούς σταθμούς με τις νέες αιτήσεις
  • Προγραμματίστηκε η ανέγερση 1.800 νέων βρεφονηπιακών σταθμών την περίοδο 2019-2020 με 45.000 νέες θέσεις για τα παιδιά
  • Δίνονται πάνω από 38 εκατ. ευρώ περισσότερα στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» από εθνικούς πόρους
  • Το συνολικό πρόγραμμα απορροφά 10 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016.

Ο τελικός αριθμός παιδιών που θα μπουν φέτος σε παιδικούς σταθμούς είναι περίπου 11% μεγαλύτερος από πέρυσι.


Στην ανακοίνωση περιέχονται και στοιχεία για το σχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση 1.800 νέων σταθμών με 45.000 επιπλέον θέσεις παιδιών το 2019 και το 2020.Στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα δοθεί αριθμός voucher ισόποσος με τα voucher που δεν έχουν ενεργοποιηθεί, μέχρι τότε, για γονείς που είναι επιλαχόντες και έχουν βρει θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.

«Για το σκοπό αυτό, διατίθενται από το 2019 και εφεξής 260 εκατ. ευρώ από τα αντίμετρα» όπως τονίζεται.

«Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στους συμμετέχοντες (δομές φύλαξης και φιλοξενίας) ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα επιπλέον οικονομικών απαιτήσεων, πέραν από τα voucher.

Επίσης, έχει δηλώσει ότι όλα τα παιδιά που είναι από φτωχές και άνεργες οικογένειες ή παιδιά με αναπηρίες θα πάρουν voucher οι γονείς τους, εφόσον βρουν θέση στους σταθμούς καθ' υπέρβαση του προϋπολογισμού» προστίθεται.

Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους τόσο για τη φετινή όσο και την περυσινή χρονιά. Ειδικά, για το έτος 2017-2018, το κονδύλι που δίνεται από εθνικούς πόρους ανέρχεται σε 133.112.745 ευρώ και περίπου 72 εκατ. ευρώ δίνονται από το ΕΣΠΑ. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 205 εκατ. ευρώ.

Δείτε τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο για περισσότερες πληροφορίες

ΠΙΝΑΚΕΣ ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ